Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2006 00:01

«Βουτιά» στην Ευρώπη

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα, καθώς η περαιτέρω εξασθένηση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ αύξησε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη πυροδοτώντας πωλήσεις και στη Wall Street. Η πτώση της έναρξης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο περίπου εξαετίας, προκάλεσε σοκ στην αγορά και πυροδότησε ρευστοποίηση κερδών

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα, καθώς η περαιτέρω εξασθένηση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ αύξησε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη πυροδοτώντας πωλήσεις και στη Wall Street.

Η πτώση της έναρξης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο περίπου εξαετίας, προκάλεσε σοκ στην αγορά και πυροδότησε ρευστοποίηση κερδών από μερικούς οι οποίοι ανησύχησαν ότι η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να είναι χειρότερη του αναμενόμενου, πλήττοντας τις εταιρικές κερδοφορίες. Ο δείκτης FTSEurofirst έχασε 0,8% στις 1.462,05 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 3 Νοεμβρίου και είναι 0,1% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Πτωτικά κινήθηκε και ο Dow Jones Stoxx 600 την Παρασκευή, καθώς και 17 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης πλησίασε σε υψηλό εξαετίας αυτή την εβδομάδα εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν ακόμη κι αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί. Οι χθεσινές απώλειες εξανέμισαν τα κέρδη της εβδομάδας.

Η DaimlerChrysler και η Schneider Electric ηγήθηκαν της πτώσης των εταιρειών που εξάγουν στις ΗΠΑ. Απώλειες είχαν η BP και η BHPBilliton, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων πήραν την κατηφόρα. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν στο Λονδίνο λόγω των ανησυχιών ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας θα μειώσει τη ζήτηση για σωλήνες και καλώδια.

Πτώση κατέγραψε και η MittalSteel, η οποία συγχωνεύεται με την Arcelor για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη χαλυβουργική στον κόσμο. Πτωτικά κινήθηκε και η Tenaris.

Η Goldman, Sachs & Co. συνέστησε στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές του κλάδου των ευρωπαϊκών χαλυβουργικών, καθώς αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, άνοδο είχε η Corus Group, η μεγαλύτερη χαλυβουργική στη Βρετανία, μετά την προσφορά της βραζιλιάνικης Companhia Siderurgica Nacional να την εξαγοράσει έναντι 475 πενών ανά μετοχή, «χτυπώντας» την προσφορά των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ινδικής Tata Steel.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,45% στις 16.091,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ