ΥΠΕΧΩΔΕ: Δεν γίνεται Κτηματολόγιο χωρίς καταβολή τέλους - Αιχμές κατά του ΥΠΟΙΟ

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 20:16

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο! Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο λόγω της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο δε προϋπολογισμός, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005, ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό για την πληρωμή οφειλών παλαιών προγραμμάτων και για να καλυφθούν δαπάνες 75 εκατ. ευρώ, από τα οποία εγκρίθηκαν 42 εκατ. ευρώ και δόθηκαν τελικά 18 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για το 2006, ζητήθηκαν από τον προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν 31 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 20 εκ. ευρώ.

Το έργο όμως πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Η μόνη λύση είναι αυτή που προβλέπεται στο νόμο 3481/2006 που εισηγήθηκε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και ψήφισε η Βουλή. Ενα μέρος της δαπάνης καλύπτεται με αυτοχρηματοδότηση και ένα μέρος από το Κράτος...

Για την μελλοντική επέκταση και ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται συνολικά 1.490 εκατ. ευρώ πέραν των οφειλομένων από τα μέχρι σήμερα προγράμματα κτηματογράφησης. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. συμμετέχει μόνο με 40 εκ. ευρώ και το κράτος αδυνατεί να επωμισθεί το συνολικό κόστος ήταν αναγκαία μία κοινωνικά δίκαιη και ανάλογη προς την προκύπτουσα ωφέλεια συμμετοχή του πολίτη με την καταβολή ανταποδοτικού τέλους όπως προβλέπει ο νόμος 3481/2006».

Αυτά επισημαίνονται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καταβολή του τέλους κτηματογράφησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα