Ε.Ε.: Eννέα δισ. ευρώ για ενίσχυση της έρευνας στις ΤΠΕ

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 13:14

Πάνω από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ προτίθεται να επενδύσει η Ε.Ε. στην έρευνα σχετικά με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, πρόκειται σαφώς για το μεγαλύτερο κονδύλιο του προϋπολογισμού που διατίθεται βάσει του 7ου κοινοτικού προγράμματος πλαισίου για την έρευνα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2013 και αποτελεί μια προτεραιότητα που έχει καθορίσει η ΕΕ αναγνωρίζοντας τη σημασία των ΤΠΕ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Περί τα 3.500 μέλη της ερευνητικής κοινότητας συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του συνεδρίου και της έκθεσης με θέμα “Τεχνολογία της κοινωνίας της πληροφορίας 2006”, όπου θα εξετάσουν το νέο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και τις στρατηγικές προτεραιότητες για το μέλλον τόσο της βασικής όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας επί των ΤΠΕ.

«Η Ευρώπη αρχίζει να κερδίζει το χαμένο έδαφος στον τομέα της έρευνας σχετικά με τις ΤΠΕ», δήλωσε η κα Viviane Reding, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. «Επενδύοντας σημαντικά ποσά σε κοινά προγράμματα έρευνας επί των ΤΠΕ η Επιτροπή δίνει μια πάρα πολύ σημαντική και τόσο αναγκαία ώθηση στην ευρωπαϊκή έρευνα επί των ΤΠΕ. Διαθέτοντας 9 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό προκαλούμε τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στον αγώνα για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι ΤΠΕ αποτελούν τον σημαντικότερο ερευνητικό τομέα του επταετούς 7ου κοινοτικού προγράμματος πλαισίου (ΠΠ7) έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο απορροφά το 18% του συνολικού προϋπολογισμού της Κοινότητας. Το πρόγραμμα εργασίας για την έρευνα ΤΠΕ κατά το διάστημα 2007-2008, το οποίο εξετάζεται σήμερα από την ερευνητική κοινότητα στο Ελσίνκι, σηματοδοτεί την έναρξη του ΠΠ7 και θα καθιερώσει μια νέα γενιά προγραμμάτων ΤΠΕ τα οποία θα βελτιώσουν τις ερευνητικές επιδόσεις της Ευρώπης και θα συμβάλουν ώστε να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός κλάδος των ΤΠΕ στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης και της προηγμένης χρήσης των ΤΠΕ. Οι ερευνητές θα ενημερωθούν σήμερα στο Ελσίνκι σχετικά με την πρώτη -και μεγαλύτερη μέχρι στιγμής (1140 εκατ. ευρώ)- πρόσκληση υποβολής προτάσεων,και τη διαδικασία επιλογής που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση κονδυλίων από το ΠΠ7.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα