Περισσότερες εξαγορές, μετά τη συμφωνία Freeport-Phelps Dodge

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 13:23

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ συγχωνεύσεις ενδέχεται να σηματοδοτήσει στον κλάδο των μεταλλουργιών, ενδέχεται να σηματοδοτήσει το σχέδιο της Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. να εξαγοράσει την Phelps Dodge Corp. προς 2,5 δισ. δολάρια.

Εως 975 προτάσεις για εξαγορές στον κλάδο της μεταλλουργίας έχουν γίνει φέτος αξίας 157 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η εξαγορά της Freeport, θα είναι η μεγαλύτερη παρά ποτέ. Πέρυσι, έγιναν συνολικά 875 εμπορικές συναλλαγές, αξίας 94 δισ. δολαρίων.

Οι τιμές του μετάλλου αυξάνουν τα κέρδη των εταιρειών και ενθαρρύνουν εταιρείας, όπως την Cia. Vale do Rio Doce της Βραζιλίας, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος και την ελβετική Xstrata Plc να μεγαλώσουν περισσότερο, καθώς το μέταλλο και τα ορυχεία παγκοσμίως συγκεντρώνονται σε λιγότερα χέρια. Φέτος η τιμή του ψευδαργύρου και του νικελίου έχουν σημειώσει διπλάσια άνοδο και ο χαλκός αναρριχήθηκε 50%.

Η εξαγορά της Phelps Dodge από την Freeport, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία χαλκού στον κόσμο, ξεπερνώντας την BHP Billiton, που εδρεύει στη Μελβούρνη. Η Vale, με έδρα το Ρίο ντε Τζανέϊρο, κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά από τη Phelps Dodge για την Inco Ltd., για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου. Η Xstrata κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά από την Inco και τη Phelps Dodge για την Falconbridge Ltd. Περίπου το 1/3 της αξίας του συνόλου των συμφωνιών που προτάθηκαν, ύψους 157 δισ. δολ., αφορούσαν ανταγωνιστικές προσφορές για την Inco

Η εξαγορά της Phelps Dodge από τη Freeport ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας της πρώτης να εξαγοράσει φέτος την Falconbridge και την Inco, και οι δύο εδρεύουν στο Τορόντο του Καναδά, προς 40 δισ. δολ. υπογραμμίζοντας το γεγονός του πώς αγοραστές εταιρειών μπορούν να καταστούν στόχοι εξαγοράς.

Η Teck Cominco Ltd., με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου στον κόσμο, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μικρότερες εξαγορές, μετά την αποτυχία της φέτος να αγοράσει την Inco, σύμφωνα με δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Ντον Λίντσι, τον περασμένο μήνα σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές.

Οι τιμές των μετάλλων κινούνται ανοδικά, καθώς η έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τροφοδοτεί τη ζήτηση για πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή αυτοκινήτων, βιομηχανιών και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 10,4% το τρίτο τρίμηνο και με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα