Αισιοδοξία για νέο ράλι

Κέρδη και στη Wall Street
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 00:01

ΚΕΡΔΗ για δεύτερη μέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ανάπτυξη των κερδοφοριών και των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα παρατείνει το ράλι 3 1/2 χρόνων στις αγορές. Κέρδη σημειώθηκαν και στη Wall Street με πρωταγωνιστές εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν αρχικά κέρδη, τα οποία «ψαλιδίστηκαν» από την απογείωση των τιμών του πετρελαίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κλίμα ευνοήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, διότι κέρδισαν μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, στις 1.468,3 μονάδες, 15% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Στο Λονδίνο ο FTSΕ 100 έκλεισε στις 6.202,60 μονάδες, υποχωρώντας 0,03%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.459,35 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,08%, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.460,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,12%.

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones Stoxx 600 και 15 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Τα εταιρικά κέρδη και ο «χείμαρρος» εξαγωγών και συγχωνεύσεων έστειλαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Οι εξαγορές έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,1 τρισ. δολαρίων φέτος, με την Ευρώπη να συμμετέχει στο 47% των συμφωνιών.

Οι αναλυτές έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους για αύξηση των κερδών στο 14% αυτόν το χρόνο από 9% που προέβλεπαν τον Ιανουάριο.

Ανοδο σημείωσαν η Groupe Danone, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στη Γαλλία, και η Deutsche Bank μετά τη σύσταση των αναλυτών για αγορά των μετοχών τους, επισημαίνοντας τις προοπτικές αύξησης κερδών των εταιρειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας, η Deutsche Boerse υπέβαλε προσφορά εξαγοράς για το ισπανικό χρηματιστήριο BME έναντι 33 ευρώ ανά μετοχή.

Πτώση είχε η ICAP μετά την ανακοίνωση μείωσης καθαρών κερδών το πρώτο τρίμηνο κατά 1,3%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης η Continental και η BMW.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε αμετάβλητος στις 15.734,14 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα