Air France: Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Alitalia

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2006 13:12

ΤΗΝ έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Alitalia SpA για μια εξαγορά, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Air France-KLM Group, η τρίτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία, που ανακοινώνει συνομιλίες για συγχώνευση μέσα σε οκτώ ημέρες.

Οι μετοχές της Air France, υποχώρησαν έως 7,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, εξ αιτίας των διαπραγματεύσεων με την Alitalia. Οι επενδυτές επίσης απογοητεύθηκαν καθώς η Air France δεν αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, μετά την αύξηση το δεύτερο τρίμηνο – εξαιρουμένων των κερδών από πώληση περιουσιακού στοιχείου – σε ποσοστό 26%.

Σήμερα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Ζαν-Συρίλ Σπινέτα, 63 ετών, ο οποίος ηγήθηκε της εξαγοράς της KLM το 2004 από την Air France, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, είπε ότι ξεκίνησαν διερευνητικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Alitalia.

Χθες, η Qantas Airways Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας δέχθηκε προσέγγιση για την εξαγορά της από την Macquarie Bank Ltd. και την Texas Pacific Group. Την εβδομάδα που πέρασε, η US Airways Group Inc. έκανε προσφορά για την εξαγορά της Delta Air Lines Inc.

Οι μετοχές της Αir France υποχώρησαν έως 2,35 ευρώ, φθάνοντας στα 29,90 ευρώ η μία και ήταν 6,5% χαμηλότερα, στις 10:51 π.μ. στο Παρίσι. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 67%. Οι μετοχές της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia, που ελέγχεται από το κράτος, σημείωσαν άνοδο 2,9%, φθάνοντας στα 97 σεντς η μία.

Ο Σπινέτα αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να δώσει λεπτομερή στοιχεία για την προοπτική φέτος. Ο ίδιος είπε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για τη χρήση.

Ο CEO της Air France είπε ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Alitalia για μια πιθανή συγχώνευση, εάν το ζητήσει η ιταλική εταιρεία.

Η Αlitalia από την πλευρά της επιβεβαίωσε την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Air France.

Τα καθαρά κέρδη της Air France, τη χρονική περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν στα 374 εκατ. ευρώ (484,8 εκατ. δολ.) ή 1,30 ευρώ ανά μετοχή, από 298 εκατ. ευρώ ή 1,11 ευρώ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση μεριδίου στην Amadeus Global Travel Distribution SA, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο COO της εταιρείας, Πιερ-Ανρί, Γκουρζόν, στο Παρίσι. Τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας αυξήθηκαν 8,8%, φθάνοντας τα 6,13 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για πτήσεις στην Air France-KLM, αυξήθηκε 5,2%. Την ίδια περίοδο η Lufthansa ανακοίνωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 0,5%, ενώ η επιβατική κίνηση της British Airways αυξήθηκε 3,6%, στα αεροσκάφη της που είχαν κατά μέσον όρο πληρότητα 72%.

Συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την πώληση του μεριδίου της Amadeus το προηγούμενο έτος, τα κέρδη της Air France μειώθηκαν 48% από 717 εκατ. ευρώ ή 2,52 ευρώ ανά μετοχή, πέρυσι.

Πέρυσι, τα προ φόρων και τόκων κέρδη της αεροπορικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 936 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στα 913 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα