Ontario Teachers: Αγοράζει σταθμούς λιμένων σε ΗΠΑ και Καναδά

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2006 08:40

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά τεσσάρων σταθμών κοντέϊνερ σε λιμάνια της Βορείου Αμερικής, από την Orient Overseas (International) Ltd., αντί του ποσού των 2,35 δισ. δολ., για να καλύψει τη ζήτηση μεταφοράς εμπορευμάτων δια της θαλασσίας οδού, έκλεισε το Ontario Teachers' Pension Plan, το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό κεφάλαιο του Καναδά.

Το κεφάλαιο θα αγοράσει σταθμούς λιμανιών στη Ν. Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, καθώς επίσης δύο σταθμούς στο Βανκούβερ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Orient Overseas, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, προς το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι μετοχές της Orient Overseas, που από την πώληση θα εισπράξει 1,98 δισ. δολ. ΗΠΑ, σημείωναν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 13 ετών.

Οι εταιρείες του κλάδου των χρηματοοικονομικών και οι εταιρείες διαχείρισης λιμένων, δαπάνησαν τουλάχιστον 17 δισ. δολ. σε σταθμούς λιμένων φέτος, καθώς η αύξηση των εξαγωγών από την Ασία, ώθησαν στα ύψη τις μεταφορές εμπορευμάτων δια της θαλασσίας οδού. Η Orient Overseas πουλά τους σταθμούς της, καθώς επιδιώκει να επενδύσει σε λιμάνια στην Κίνα, όπου το εμπόριο αυξάνεται με ρυθμό 24% ετησίως. Περίπου 90% του εμπορίου στον κόσμο, πραγματοποιείται από τη θάλασσα.

Η τιμή αντιπροσωπεύει 22 φορές τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της εταιρείας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

Οι μετοχές της Orient Overseas σημείωσαν άνοδο 21,5%, φθάνοντας στα 44,90 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 12:30 μ.μ., κατά το μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της πόλης, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών και των δεικτών σήμερα παγκοσμίως. Οι μετοχές όδευαν σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 3 Δεκεμβρίου του 1993, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η εταιρεία θα επιστρέψει μετρητά στους μετόχους.

Οι τέσσερις σταθμοί είχαν προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη ύψους 99,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ, τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2006, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Orient Overseas, Νίκολας Σιμς, στις 4 Αυγούστου. Η Goldman Sachs προέβλεπε ότι τα κέρδη τους θα ήταν 107 εκατ. δολ. εξαιρουμένων των εξόδων, όπως φόροι και τόκοι, στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου.

Η Ontario Teachers διαχειρίζεται συνταξιοδοτικό κεφάλαιο 84 δισ. δολ., 163.000 δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και 101.000 συνταξιούχων δασκάλων του Καναδά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα