Την ανάγκη διατήρησης του ισοσκελισμένου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπογραμμίζει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της τράπεζας διαπιστώνεται η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η μείωση του κόστους εργασίας, ιδίως στον κλάδο της βιομηχανίας, είναι ο ένας δρόμος για τη διατήρηση του ισοσκελισμένου ισοζυγίου, εξηγεί στη συνέχεια η Alpha Bank.
O δεύτερος δρόμος, σπεύδει να προσθέσει, αφορά την ανάκαμψη των επενδύσεων σε τομείς υψηλής απόδοσης, ώστε να τονωθεί η παραγωγικότητα σε υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των μισθών.
Επιπλέον, καθίστανται αναγκαία και τα εξής:
- διαμόρφωση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων με την ελάττωση των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
- ισχυρά κίνητρα για την παλιννόστηση του πλέον εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου (brain gain) που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια από τη χώρα
- εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανάπτυξη της εξωστρέφειάς του και των σχέσεών του με τα ξένα πανεπιστήμια, καθώς και τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια παραγωγή.
Η Alpha Bank κάνει ειδική μνεία και στην έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων, εκτιμώντας ότι «σηματοδοτεί τη σταδιακή επάνοδο της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς έλαβε χώρα υπό καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και χωρίς τα ελληνικά ομόλογα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Το επόμενο βήμα, συνεχίζει η τράπεζα, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.
«Η υλοποίησή τους, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα στηριχθεί στην αύξηση της συμβολής των επενδύσεων και του εξωτερικού τομέα, μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας» καταλήγει.
naftemporiki.gr