Origin: 937 εκατ. δολ. για την εξαγορά της Sun Retail

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 08:36

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την καταβολή 1,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (937 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και την απόκτηση εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος που ανήκει στην πολιτεία Κουΐνσλαντ, έκλεισε η Origin Energy Ltd., η εταιρεία ενεργείας που προμηθεύει έναν σε κάθε επτά νοικοκυριά στην Αυστραλία, διπλασιάζοντας σχεδόν τους πελάτες της.

Η εξαγορά της Sun Retail, θα επιτρέψει στην Origin που εδρεύει στο Σύδνεϋ, να φθάσει το μερίδιο αγοράς της AGL Energy Ltd., η οποία έκανε επίσης προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας κοινής ωφελείας. Η Origin, σε σημερινή της ανακοίνωση ανέφερε ότι θα πουλήσει μετοχές αξίας 400 εκατ. δολ. Αυστραλίας, για να χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή.

Η Origin θα προσθέσει 833.000 πελάτες στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολιτεία της χώρας από πλευράς πληθυσμού στους 955.000 πελάτες της στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια. Η Κουΐνσλαντ που αντλεί χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα έργα καθαρής ενέργειας πούλησε επίσης την εταιρεία λιανικής πώλησης αερίου στην AGL σήμερα, προς 75 εκατ. δολ. Αυστραλίας, πριν από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας στην πολιτεία την 1η Ιουλίου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Origin, οι οποίες έκλεισαν στις 24 Νοεμβρίου στα 7,29 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο, ανεστάλη για δύο ημέρες εν αναμονή της πώλησης για την άντληση 400 εκατ. δολ. Αυστραλίας, της οποίας τη διαχείριση έχει αναλάβει η Citigroup Global Markets Australia Pty και η Macquarie Equity Capital Markets Ltd. Οι μετοχές θα έχουν τιμή από 6,90 δολ. έως 7,15 δολ. Αυστραλίας η μία, σύμφωνα με ξεχωριστή παρουσίαση της εταιρείας.

Η Origin επίσης επιθυμεί να πουλήσει μετοχές στους υπάρχοντες επενδυτές το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, έως το μάξιμουμ των 75 εκατ. δολ. Αυστραλίας και σκέφτεται να πουλήσει το υβριδικό σκέλος της επίσης το πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της AGL Energy σημείωσαν άνοδο έως 33 σεντς, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 15,66 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο. Στις 2:20 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 15,65 δολ. Αυστραλίας η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα