Ισχυροποίηση του ευρώ έναντι δολαρίου και γιέν

Καθώς εικάζεται ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 09:27

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα από τον Μάρτιο του 2005 αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του γιέν, καθώς εικάζεται ότι η Ευρώπη θα αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Στοιχεία αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να δείξουν επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Ευρωζώνη, αποτέλεσμα της βελτίωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της διόγκωσης εισροής κεφαλαίων, αναγκάζοντας τους διαπραγματευτές να στοιχηματίσουν στην αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 3,25%, τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίρο Φουκούϊ, είπε ότι τα μέλη της θα αυξήσουν σταδιακά τα επιτόκια, ενώ η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να τα μειώσει το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,3130 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:26 μ.μ. στο Τόκυο, από 1,3094 δολ. που ήταν στις 24 Νοεμβρίου στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 152,31 γιέν, μετά την αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 152,47 γιέν. Εναντι του δολαρίου το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 115,99 από 115,90. Το δολάριο ενδέχεται να διαπραγματευθεί από 1,31 δολ. έως 1,32 έναντι του ευρώ σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες συνεχείς απώλειες σε επτά μήνες, πριν από την αυριανή ομιλία του προέδρου της Federal Reserve των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke για την οικονομία. Πτωτικά κινήθηκε το γιέν, καθώς εικάζεται ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει φέτος 9,7% έναντι του ευρώ, σχεδόν εξαλείφοντας τα κέρδη που σημείωσε μέσα στο 2005.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα