Π. Τσακλόγλου: Αρκετά αλμυρό το επιτόκιο

«Όμως ήταν βήμα που χρειαζόταν η έξοδος»
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 14:37
UPD:14:38

«Νομίζω πως δεν ξεκινήσαμε καλά, το επιτόκιο ήταν αρκετά αλμυρό, αντίθετα από ό,τι λέγεται οι προσφορές οι καθαρές τις οποίες πήραμε δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλες, και το μέλλον θα δείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, αξιολογώντας τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν ένα βήμα που χρειαζόταν, αν η χώρα επιθυμεί κάποια στιγμή να βγει από τα προγράμματα προσαρμογής.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την άποψη ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προβεί και σε νέες εκδόσεις και πως θα πρέπει να δημιουργήσει σταδιακά ένα χρηματικό απόθεμα, «ένα μαξιλαράκι» για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε «αν κάτι πάει στραβά να μην εξαρτάσαι από τις ορέξεις των αγορών».

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για την ανάγκη «να μην αρχίσουμε πάλι φασαρίες, τριβές, λεονταρισμούς», διότι «θα δώσουμε πολύ κακό σήμα». Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία η κυβέρνηση να δείξει ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος, «Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να το έχουμε, ελπίζω να το αποκτήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έχει νόημα να γίνονται συγκρίσεις με την έκδοση του 2014, ανέφερε ότι συγκρίσεις μπορούν να γίνονται αλλά με τον ορθό τρόπο: «Δηλαδή βλέπω την κυβέρνηση για παράδειγμα που λέει ότι “πήραμε καλύτερο επιτόκιο από ό,τι πήρατε εσείς, άρα εμείς είμαστε πιο πετυχημένοι”. Αυτό είναι μια σαχλαμάρα τόσο από την άποψη την τεχνική όσο και από την πολιτική. Το τελικό κριτήριο είναι να δούμε αν δεν κάναμε όλες αυτές τις σαχλαμάρες που κάναμε από το 2015 και μετά, πού θα βρισκόμασταν σήμερα;».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα