Με στόχο την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Κάρολος Παπούλιας
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 16:23

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έφτασε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), για διήμερη επίσημη επίσκεψη με την οποία ολοκληρώνει την «αραβική» περιοδεία του στην περιοχή, περιοδεία που εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη αναθέρμανσης, σε πολιτικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό επίπεδο, των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Τόσο στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σέιχ Χαλίφα Μπεν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan) όσο και σε χαιρετισμό του στο «Φόρουμ» Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών, που οργανώθηκε στο Αμπού Ντάμπι από το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως το οικονομικό ζητούμενο της επίσκεψής του εντάσσεται σε μιά στρατηγική ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

O κ. Παπούλιας προσκάλεσε δε τους επιχειρηματίες των ΗΑΕ να επικεντρώσουν το επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά, όπου «μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι τοπικοί συνεργάτες και να δημιουργηθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και αξιόπιστο δίκτυο στην περιοχή. Αλλωστε, είπε, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ποσοστό ανάπτυξης 3,8% -«είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ευρωζώνη», -και υπάρχει πλέον η υποδομή από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας των Αθηνών και από τις αναπτυξιακές αλλαγές στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Εμιράτα, σημειώνοντας τη θεαματική αύξηση των διμερών εμπορευματικών συναλλαγών και των ελληνικών εξαγωγών στα ΗΑΕ, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ τόνισε, επίσης, την άνοδο που παρουσίασαν οι επενδύσεις από τα Εμιράτα στο χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας μας, όπως η επένδυση 400 εκατομμυρίων δολλαρίων των ΗΑΕ στην Τράπεζα Marfin.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Αμπού Ντάμπι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομίας Χρήστο Φώλια και Πέτρο Δούκα, μετέβη στο ανάκτορο Μούσρεφ (Mushref) όπου είχε επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Σέιχ Χαλίφα Μπεν Ζάγιεντ Ναχιάν, ο οποίος αργότερα του παρέθεσε επίσημο πρόγευμα. Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν τα ανώτατα παράσημα των δύο χωρών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος και το Ανώτατο παράσημο Ουσάμ Ζάγιεντ (Usam Zayed).

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Ντουμπάι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ηγεμόνα του Εμιράτου Σέιχ Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ Αλ Μακτούμ (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum) και θα χαιρετίσει επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών (από τον Πρόεδρο του Κωνσταντίνο Μίχαλο) και του αντιστοίχου επιμελητηρίου της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα