Με εξωστρέφεια τα αναπτυξιακά πλάνα της Νίκας

Διοίκηση: Έμφαση στην ενίσχυση εξαγωγών σε Κύπρο και Κ. Ευρώπη
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 11:33

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Από την Κύπρο ξεκινά η προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου εξαγωγών της Νίκας καθώς, όπως επισημαίνεται στο πληροφοριακό δελτίο υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Όπως αναφέρεται στο δελτίο, γίνεται προσπάθεια για είσοδο των προϊόντων σε αγορές εκτός Ελλάδος, προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει με την είσοδο της Νίκας στην αγορά της Κύπρου και τη διερεύνηση εισόδου των προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Νίκας δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία και Κύπρο, διατηρώντας ωστόσο χαμηλή εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία το 2016 δεν ξεπέρασε το 1,6% της συνολικής αξίας πωλήσεων. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εσόδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη χρήση 2015 κατέχει το 94,77% και για τη χρήση 2016 το 98,4% των συνολικών εσόδων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων στις λοιπές χώρες, κυρίως λόγω της παύσης της εμπορικής δραστηριότητας στην αγορά της Βουλγαρίας από τον Ιούνιο του 2015.

Ο ρόλος της Givenrise

Παράλληλα, στα επιχειρηματικά σχέδια της Givenrise, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Chipita, προβλέπονται κινήσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω επενδύσεων στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στον εκσυγχρονισμό των περιουσιακών στοιχείων της και στην εγκατάσταση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και ελέγχου, με απώτερο σκοπό την αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας. Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019.

Οι κινήσεις περιλαμβάνουν: ανάπτυξη νέων κωδικών, σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων καναλιών διανομής των προϊόντων στην Ελλάδα, αξιοποιώντας εξειδικευμένα δίκτυα διανομής ανά κανάλι, εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων οργάνωσης και ελέγχου για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία.

Επίσης, στην κατεύθυνση της στήριξης της Νίκας, επισημαίνεται ότι τον Δεκέμβριο η Givenrise προτίθεται να προβεί σε μετατροπή του συνόλου των 12 εκατ. ομολογιών προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής δομής της Νίκας. Υπενθυμίζεται ότι η Givenrise κατείχε 12 εκατ. μετατρέψιμες ομολογίες, πριν από την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, o λόγος μετατροπής των εν λόγω ομολογιών έχει οριστεί σε μία ομολογία για 3,3333333 κοινές μετοχές της εταιρείας και η τιμή μετατροπής σε  0,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το δικαίωμα μετατροπής έχει οριστεί να ασκείται εντός της περιόδου από 15 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους έως την ημερομηνία λήξεως των ομολογιών.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι δεν προβλέπεται η μεταφορά της έδρας της εταιρείας, ενώ δεν θα επιδιωχθεί διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρήση η Νίκας εμφάνισε έσοδα 43,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% έναντι του 2015, και προ φόρων ζημίες ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 2,4 εκατ. ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα