Διπλό το μήνυμα από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Πενταετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 09:25
UPD:09:43
SOOC/Aris Oikonomou

«Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει δεύτερη και 3η για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Το ποσό των τριών δισ. ευρώ -από τα τέσσερα δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει να αντλήσει- «σήκωσε» τελικώς η ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές μετά τη χθεσινή έξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά τρία δισ. ευρώ, ποσό της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του 5ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 -με λήξη τον Απρίλιο του 2019- και το υπόλοιπο 1,4 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση άλλων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που επιθυμούσε από τη συγκεκριμένη έκδοση: χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με αυτό που είχε προσφερθεί στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2014 κατά την προτελευταία έξοδο στις αγορές. Έτσι, το κουπόνι αλλά και η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών ως εξής:

1. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375% έναντι 4,75% που ήταν το κουπόνι του αντίστοιχου 5ετούς ομολόγου του 2014.

2. Η απόδοση ανήλθε στο 4,625% έναντι 4,95% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς ομολόγου του 2014.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έκανε λόγο για «έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και η οποία επιβεβαίωσε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Γεγονός ότι μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας στο περιβάλλον του οικονομικού επιτελείου καλλιεργούνταν προσδοκίες και για χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και μεγαλύτερη υπερκάλυψη (σ.σ.: από τα 4 δισ. ευρώ που ζητούσε η ελληνική πλευρά, τελικώς συγκεντρώθηκαν προσφορές 6,5 δισ. ευρώ, για να αντληθούν τελικώς περί τα τρία δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του επιτοκίου δανεισμού σε σχέση με το 2014 έδωσε το επιχείρημα στην ελληνική πλευρά να μιλά για επιτυχημένη έκδοση αλλά και για να προγραμματίζει την επόμενη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του αμέσως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) έκδοση δεν είναι το τέλος, αλλά μια αρχή. Είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει δεύτερη και 3η για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια» σημείωσε ο υπουργός.

«Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και στάθηκε στην «ποιότητα και στον αριθμό των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτή την έκδοση, κάτι που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία». Συνολικά υποβλήθηκαν 200 επίσημες προσφορές, αρκετές εκ των οποίων αφορούσαν σε «πραγματικούς επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» όπως αναφέρει και σχετικό non paper που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία βέβαια διατυπώνεται και ο αντίλογος.

Γνώστες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν, μιλώντας στη «Ν», ότι το ενδιαφέρον τελικώς δεν ήταν τόσο «ζωηρό» όσο αναμενόταν δεδομένου ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε τρία χρόνια μακριά από τις αγορές. Όσοι εμφανίζονται σκεπτικοί με το αποτέλεσμα της χθεσινής εξόδου, επισημαίνουν και το γεγονός ότι ούτε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου (σ.σ.: χθες ανήλθε στο 5,33%) ούτε το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασαν χθες θετικά στην είδηση της επιτυχούς άντλησης των τριών δισ. ευρώ από τις αγορές. Όλοι βέβαια παραδέχονται ότι η έξοδος ήταν αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να «μετρήσει» τις δυνάμεις της στις αγορές τώρα που υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, καθώς όσο θα πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο του 2018 τόσο πιο ασφυκτικές θα γίνονται οι συνθήκες. Στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας την απόδοση του 4,625% υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες θα ήταν σαφώς καλύτερες για την Ελλάδα αν οι αγορές γνώριζαν ότι τα ελληνικά ομόλογα μετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διαδικασία

Οι πρώτες προσφορές που υποβλήθηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου ήταν αρκετά «τσουχτερές» με αποτέλεσμα, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόδοση να διαμορφώνεται τις πρώτες ώρες πολύ κοντά στην αντίστοιχη του ομολόγου του 2014 και συγκεκριμένα στο 4,87%. Το μεσημέρι οι προσφορές έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσει η απόδοση στο 4,75% και τελικώς να κλείσει στο 4,625% (σ.σ.: η διαφορά στην απόδοση από το κουπόνι του 4,35% οφείλεται στην τιμή διάθεσης του ομολόγου).

Εύσημα από το Βερολίνο και από τα περισσότερα διεθνή μέσα

Εύσημα έδωσε το Βερολίνο στην Αθήνα για τη νέα ομολογιακή της έκδοση, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε.

Εν τω μεταξύ, θετικά αποτίμησε ο ξένος Τύπος την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, επισημαίνοντας ότι η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη και εστιάζοντας στην ανταπόκριση των επενδυτών. Αρκετά

Μέσα έκαναν λόγο για επιτυχία και είδαν στην κίνηση αυτή το πρώτο, αν και μικρό, βήμα για έξοδο από τα μνημόνια.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι η Αθήνα αξιοποίησε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προς το συμφέρον όλων, καθώς συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης. Στο ίδιο μήκος και το Bloomberg, το οποίο υπογράμμισε ότι η έκδοση του 5ετους ομολόγου ήρθε «στην τέλεια συγκυρία». Αναλυτής του Landesbank Berlin Investment, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο, τόνιζε μάλιστα ότι το γερμανικό fund είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην έκδοση, παρότι είναι ήδη κάτοχος ελληνικών τίτλων.

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο» έγραψε στην ηλεκτρονική έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα FAZ, τονίζοντας ότι την επιστροφή στις αγορές χαιρέτισε μέσω του εκπροσώπου του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για «ενθαρρυντική εξέλιξη» έκανε λόγο από την πλευρά της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα».  

Η ιταλική οικονομική Il Sole 24 Ore σχολίασε τέλος ότι το επιτόκιο που επετεύχθη επέτρεψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στον δρόμο προς την οικονομική ομαλότητα.   

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο CNBC, παρότι εξαίρει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποιεί ότι η χώρα δεν έχει εξέλθει ακόμη από τη στενωπό, καθότι βρίσκεται ακόμη στα χέρια των διεθνών πιστωτών της. Σημειώνει όμως ότι «υπάρχει το ερώτημα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η ένταξη σε αυτό των ελληνικών ομολόγων». Η έκδοση σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην περιστολή του προγράμματος. «Από αυτή την άποψη η χρονική συγκυρία δεν είναι τέλεια» σημειώνει οικονομολόγος στο CNBC. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα