Xstrata: Ψάχνει για εξαγορές καθώς αυξάνεται η ζήτηση χαλκού

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 07:51

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ εξαγορές ενδέχεται να επιδιώξει η Xstrata Plc, η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, με στόχο να ευνοηθεί από τη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αγωγών και καλωδίων.

«Η Χstrata θα συνεχίσει να ψάχνει για ευκαιρίες εξαγορών», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του σκέλους χαλκού της εταιρείας, Charles Sartain, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 23 Νοεμβρίου. Επίσης, συμπλήρωσε ο ίδιος, ενδέχεται να αναπτύξει δύο περιοχές κοιτασμάτων στο Περού.

Οι τιμές του χαλκού έχουν τετραπλασιαστεί τα πέντε τελευταία χρόνια, ωθώντας το σύνολο των εξαγορών του κλάδου της μεταλλουργίας στα 171 δισ. δολ., σύμφωνα με τον CEO της Xstrata, Mick Davis, που αγόρασε φέτος την Falconbridge Ltd. προς 17 δισ. δολ. και επιδιώκει τη δραστηριοποίηση σε πέντε ηπείρους για να ανταγωνιστεί την BHP Billiton Ltd., τη Rio Tinto Group και την Anglo American Plc.

Οι μετοχές της Xstrata έχουν σημειώσει φέτος στο Λονδίνο άνοδο 7,7% στον δείκτη FTSE 100. οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto, των δύο μεγαλύτερων μεταλλουργιών στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και της Xstrata διαπραγματεύθηκαν όλες 10 φορές χαμηλότερα της εκτίμησης των κερδών τους, ενώ ο FTSE 100 διαπραγματεύεται 12,5 φορές των κερδών του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα