Google: «Σκόνταψε» στις εφημερίδες του Βελγίου

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 10:02

ΕΠΙΘΕΣΗ δέχεται στο Βέλγιο η Google Inc., η μεγαλύτερη μηχανή εύρεσης Internet στον κόσμο.

Η Copiepresse, όμιλος από 17 γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες, κέρδισαν δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο με την οποία απαγορεύεται στο Google να περιέχει links (δεσμούς), που οδηγούν στα Web site των εφημερίδων. H απειλή δίωξης ανάγκασε την Microsoft, να κάνει το ίδιο. Τώρα η Copiepresse σχεδιάζει να μεταφέρει τον αγώνα της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Το Internet δεν είναι η Αγρια Δύση», δήλωσε η Μάργκαρετ Μπόριμπον, γενική γραμματέας της Copiepresse, μιλώντας από το γραφείο της στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι να μαζέψουμε το μέγιστο των ανθρώπων. Θέλουμε να είμαστε κομμάτι της Google, όχι όμως χωρίς έλεγχο για το περιεχόμενό μας».

Η υπόθεση της Copiepresse αποτελεί μέρος της κίνησης των εκδοτών εφημερίδων παγκοσμίως, να αναγκάσουν τις μηχανές εύρεσης στο Internet να πληρώνουν για τη χρήση των δημοσιευμάτων τους και των φωτογραφιών τους. Οι διαφημιστές και οι καταναλωτές στην Ευρώπη, δαπανούν 50 δισ. δολ. ετησίως στις online διαφημίσεις και για να έχουν πρόσβαση στο Internet, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers LLP.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Google, διευθέτησε το θέμα με τους φωτογράφους, τους υπεύθυνους εκπομπών και τους συγγραφείς που συμμετείχαν στη μήνυση της Copiepresse. Καμμία πλευρά δεν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το αρμόδιο δικαστήριο στις Βρυξέλλες κατά τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία στις 24 Νοεμβρίου, επέτρεψε στην Google, η οποία δεν παρέστη στην πρώτη διαδικασία, να καταθέσει τις αντιρρήσεις της. Το δικαστήριο θα λάβει τη σχετική απόφαση στις αρχές του Ιανουαρίου. Μία απόφαση που θα επικυρώνει την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να ισχυροποιήσει τα αιτήματα άλλων εκδοτών, επειδή οι νόμοι της πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι παρόμοιοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Μπενουά Ασμπρέκ, δικηγόρο της Bird & Bird στις Βρυξέλλες.

Η Google θα ήθελε να έχει τις εφημερίδες πάλι στην υπηρεσία της στο Βέλγιο, επειδή χωρίς αυτές έχει λίγες τοπικές ειδήσεις, η είπε η Ραχήλ Γουέτστοουν, εκπρόσωπος της Google.

«Η Google News είναι νόμιμη και βοηθά τις πηγές ειδήσεων που παρουσιάζει», ανέφερε ο Ντέϊβιντ Ντράμοντ, αντιπρόεδρος της Google.

H Google News εμφανίστηκε στο Βέλγιο τον Ιανουάριο, διαθέτοντας στους επισκέπτες της τους τίτλους και τις πρώτες γραμμές των ρεπορτάζ των εφημερίδων μαζί με τις φωτογραφίες, καθώς επίσης και των link των site των εφημερίδων. Η Copiepresse αντιδρά λέγοντας ότι οι μηχανές εύρεσης στο Internet θα πρέπει πρώτα να πάρουν την άδεια πριν χρησιμοποιήσουν τα περιεχόμενά τους.

Η Copiepresse κατέθεσε τη μήνυσή της τον Φεβρουάριο. Τον Σεπτέμβριο το δικαστήριο διέταξε την Google να αποσύρει τα links των εφημερίδων, διαφορετικά θα της επιβληθούν πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ (1,31 εκατ. δολ.) την ημέρα.

Η ένωση των εφημερίδων τότε «έριξε το γάντι» στην Microsoft. H τελευταία, αφαίρεσε τα links των εφημερίδων από το Web site της στο Βέλγιο και τώρα βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Copiepresse, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Microsoft, Τομ Μπρούκς.

Αυτόν τον μήνα η Google News ανέβαλε την επέκτασή της στη Δανία, μετά τη διαμαρτυρία των εφημερίδων για τα link τους, Πέρυσι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μήνυσε την Google στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, απαγορεύοντας τη χρήση link που οδηγούσαν στο Web site του, χωρίς να πληρώνει. Τον Αύγουστο η Google συμφώνησε να πληρώνει το Associated Press για τις ιστορίες και τις φωτογραφίες του.

Στο Βέλγιο, μόνο οι εφημερίδες στην φλαμανδική γλώσσα αποφάσισαν να μην ασκήσουν δίωξη κατά του Google.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα