Market Beat: Η έξοδος στις αγορές δανεισμού ευνοεί περισσότερο τις Τραπεζικές μετοχές

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 09:33
UPD:09:51
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αγορές του ευρώ εμφανίζουν πτώση συντονισμένη και μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή του ΧΑ γιατί βάση των ρευστοποιήσεων είναι η ισχυροποίηση του ευρώ που προέκυψε αμέσως μετά την εμφάνιση Ντράγκι και η αδιαφορία της ΕΚΤ να την περιορίσει. Αυτή η στάση δίνει θάρρος στους traders στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων να προεξοφλούν απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας το φθινόπωρο για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η προεξόφληση συνεπάγεται ισχυρότερο ευρώ και άρα δυσκολία στις εξαγωγικές δραστηριότητες που πλήττει τις εταιρίες του βιομηχανικού τομέα της Κεντρικής Ευρώπης.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες αυτή η τάση συνεχίστηκε και σαν απόρροια είχαμε συσσώρευση των τιμών στο ταμπλό της Αθήνας στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας. Το μήνυμα ήταν καθησυχαστικό και είναι ωστόσο απιθανο, να καθησυχάζει τους επαγγελματίες. Καθώς όσο βαραίνει το διεθνές κλίμα το ανοδικό φίλτρο που ισχύει για το ΧΑ, και δεν είναι άλλο από την πολύμηνη ταλαιπωρία των μετοχών του, θα βοηθά λιγότερο. Μόλις το κοινό νόμισμα χθες υποχώρησε από την χαμηλότερη του αναμενόμενου επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία οι δείκτες μείωσαν τις απώλειές τους. Ο δε ΓΔ έσκασε μύτη πάνω από τις 846 μονάδες που έκλεισε την Παρασκευή. Όλα παίζονται.  

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές δανεισμού που έγινε γνωστή επίσημα χθες, μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά των επαγγελματιών του ΧΑ στις δημοπρασίες της Παρασκευής αλλά και της Δευτέρας μόνο. Γιατί αν ίσχυε η άποψη των εγχώριων αναλυτών ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα των θεσμικών μετά το Eurogroup ήταν η επιστροφή στις αγορές τότε χθες θα εκτινασσότανε ο ΓΔ ενώ αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η ζήτηση για τα τραπεζικά blue chip.

Πότε; Όταν ο δείκτης τους και στις δύο συνόδους είχε περάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε επίπεδα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αγοράζουν λοιπόν μετοχές που θα έχουν άμεση αντίδραση στην περίπτωση επιτυχούς εξόδου αλλά κυρίως όταν αυτές είναι στα κόκκινα. Μετράνε δηλαδή τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα γιατί μάλλον δεν περιμένουν κάποια εκτίναξη που θα έκανε τις μελλοντικές τοποθετήσεις τους ακριβές. Αυτά αφορούν κύρια τους ξένους θεσμικούς οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εκδόσεις των ομολογιακών δανείων των τραπεζών που θα έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε μετοχές.

Ο τζίρος υποχώρησε αφού διαμορφώθηκε στα 60,363 από 69,052 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,451 από 3,823 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος ωστόσο διαμορφώθηκε στα 185,682 από 73,248 εκατ. τεμάχια. Γιατί με προσυμφωνημένες συναλλαγές μεταβιβάστηκε το 51,1% της ΑΔΜΗΕ ύψους 118,5 εκατ. τεμαχίων σε δυο πακέτα στην τιμή των 0,010 ευρώ για κάθε μετοχή. Επίσης πακέτα διακινήθηκαν και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Από αυτές δεν πέρασαν σε θετικό πεδίο οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ αλλά η πρώτη με τις δημοπρασίες έκλεισε αμετάβλητη.

Για τη στήλη θα μετρήσει κύρια το κλίμα στις αγορές του ευρώ με το δολάριο να ισχυροποιείται μετά από τα χθεσινά μακροοικονομικά δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ.  Οι αναγνώσεις για τις δραστηριότητες στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών των ΗΠΑ υπερέβησαν τις προσδοκίες πριν από την έναρξη μιας συνόδου της Federal Reserve αργότερα σήμερα.  Το δολάριο και οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκαν από τις προσδοκίες, ότι η Fed θα σηματοδοτήσει μετά το πέρας της διήμερης συνόδου της FOMC, την ετοιμότητά της να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,26% στις 21.523 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,11% στις 2.469 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 6.410 μονάδες, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωρευτικά κέρδη από την αρχή του έτους, προσεγγίζουν το 20%.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να «χαράξει» τα επόμενα βήματα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Η πλειονότητα των αναλυτών δεν αναμένει κάποια αλλαγή στο εύρος των επιτοκίων. Ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκεται η διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της Fed.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι τα κέρδη των μεγαλύτερων εισηγμένων θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 6,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,19% έναντι του ευρώ (1,1639 δολάρια), ενώ μειώθηκε κατά 0,25% έναντι της στερλίνας (1,3024 δολάρια) και κατά 0,04% έναντι του γεν (111,05 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,40% στα 46,41 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,27% στα 48,67 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,02% στα 1.255,10 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης για την αμερικανική οικονομία, καθώς ανήλθε στις 54,2 μονάδες έναντι 53,9 μονάδων τον Ιούνιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις μετοχές στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, εν μέσω των κατηγοριών για τη σύσταση καρτέλ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,24% στις 379,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 1,01% στις 7.377 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε απώλειες κατά 0,25% στις 12.208 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,20% στις 5.127 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,59% στις 21.326 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 10.446 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Daimler κατακρημνίστηκε άνω του 2,5%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώθηκε η κάμψη για τις μετοχές των Volkswagen και Peugeot. Οι πιέσεις απορρέουν από την πληροφορία περί σύστασης καρτέλ για τη «χειραγώγηση» του ευρωπαϊκού κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ιταλικής Alitalia υπέβαλε η Ryanair, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος οικονομικών της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας. Τον περασμένο Μάιο, η Alitalia τέθηκε υπό ειδικό έλεγχο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας, μέσω της διαδικασίας πώλησης των μετοχών.

Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 55,8 μονάδες έναντι 56,3 μονάδων τον Ιούνιο.

Παρά τη μείωση, το οικονομικό κλίμα διατηρήθηκε για ακόμη έναν μήνα σε θετικό έδαφος, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση της τάξης του 36% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Royal Philips, καθώς διαμορφώθηκαν σε 161 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 4% στα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBIT αυξήθηκαν κατά 15% στα 439 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της τάξης του 55% κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη της Ryanair Holdings PLC, καθώς η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 397 εκατ. ευρώ έναντι 256 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΧΑ

Μικρή άνοδος με πτωτικό πρώτο μέρος σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική από την έναρξη ως το πέρας, με περιορισμένο εύρος διακύμανσης. Είχαμε μετά τις 10:30 και ως τις 10:52 εγκατάσταση πτωτικής δυναμικής. Απλά μέσα στη μέρα, από 10:52 που σημειώθηκε το ελάχιστο στις 842,60 από 843,90 το μέγιστο μέρας στις 849,60 από 852,42 την προηγούμενη σύνοδο, ήρθε στις  11:40. Από τότε οι επενδυτές πίεζαν σταθερά αλλά δεν τον οδήγησαν κάτω από τις 844,5 μονάδες. Μετά τις 14:05 η ενδοσυνεδριακή τάση έδωσε στον ΓΔ πλάγια πορεία και εγκατέλειψε το αρνητικό πεδίο ως το τέλος αλλά κινήθηκε μεταξύ των 846 και 848,6 μονάδων. Το άνοιγμα σε Τράπεζες και 25άρη έγινε με μικρό πτωτικό χάσμα. Σταδιακά, οι πιέσεις μονιμοποιήθηκαν σε περίπου 10 blue chip και διατηρήθηκε η ζήτηση για πολλά εκτός της συγκεκριμένης ομάδας στην οποία φιλοξενηθήκαν και οι Τραπεζικές μετοχές που ωστόσο για αυτές εμφανίστηκε ζήτηση και στις δημοπρασίες πάλι. Το κλείσιμο έγινε στις 849 μονάδες χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 850,00 μονάδων. Πιθανά έπαιξε ρόλο η είδηση για την έκδοση ομολόγου αλλά κύρια μέτρησε η υποχώρηση του ευρώ μετά από στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στη Γερμανία που αναδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών.

Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πιέσεις αλλά αυξημένη ζήτηση για ορισμένες τραπεζικές μετοχές και οι θεσμικοί οδήγησαν το μέσο όρο σε κλείσιμο με τιμή πιο κοντά  στο μέγιστο της σημερινής διακύμανσης. Ήταν μια σύνοδος με ελαφρώς χαμηλότερα όρια έναντι της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν σαφώς σταθεροποιητικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε την προηγούμενη στα 56,015 δις ευρώ,  και σήμερα κατέληξε στα 56,118. 

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,89% από -0,88%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +1,65%, ΕΥΡΩΒ -0,99% από +1,00% και η ΠΕΙΡ +0,38% από +1,15%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να αμυνθεί, λόγω της ανατροπής του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης από την ισχυροποίηση του ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση της νομισματικής της πολιτικής. Όταν όμως τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στη Γερμανία απογοήτευσαν και αδυνάτισε το ευρώ η τάση ανατράπηκε αρχικά στη Γαλλία και κατόπιν στα περισσότερα χρηματιστήρια του κοινού νομίσματος. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν κόντρα από τα blue chip υποχωρώντας, κατά -0,40%.                                         

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 19) με τέσσερα τις ΓΡΙΒ ΔΕΗ ΕΤΕ και ΕΧΑΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 18 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 3 αποτελούσαν τις αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 25 ήταν πτωτικές. Στα 60,363 από 69,052 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 33,85 από 35,13 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 56,08% από 50,88% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,37% και έφθασε στις 849,07 από 845,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2200,07 από 2194,14 με μεταβολή +0,27%. Οι δημοπρασίες επέφεραν ουσιαστική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη ωθώντας τους ψηλότερα μέσα από την εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη, πετυχαίνοντας προσέγγιση του ανώτερου της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων +2,15% από -2,27%, Πετρελαίου Αερίου +1,63% από -1,81%,  Κατασκευές Υλικά +1,57% από -4,02%, Τηλεπικοινωνιών +0,92% από -0,09%, Πρώτων Υλών +0,82% από -1,28%, Κοινής Ωφέλειας +0,75% από -1,13%, ο ΓΔ +0,37% από -1,00%, ο 25άρης +0,27% από -1,06%, Υγείας +0,27% από -0,27% και Τραπεζών +0,16% από +0,47%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τεχνολογίας -2,38% από +2,76%,   Ταξίδια Αναψυχή -0,82% από -0,70%,  ο FTSEΜ -0,40% από +0,04%, Ακίνητης Περιουσίας -0,37% από -1,55%, Τροφίμων Ποτών -0,16% από -2,54%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,13% από -2,09%, και Εμπορίου -0,08% από -1,31%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από +0,00% Χρ/μικών Υπηρεσιών 0,00% από -0,35% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,608 από 62,225 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,268 από 0,986 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 56,118 από 56,015 δις ευρώ Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 51 των καθοδικών σε 47 από 61 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 26 από 18. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι ουδέτερες προσδοκίες για τον 25άρη σημαίνουν χαμηλή ορατότητα

Το ΧΑ χθες έδειξε έτοιμο να παρακολουθήσει τις διακυμάνσεις των υπολοίπων αγορών του κοινού νομίσματος. Αλλά δεν αντέδρασε όπως πολλοί ανέμεναν μετά την εξαγγελία της πρώτης μετά από τρία χρόνια εξόδου στην αγορά δανεισμού. 

Στην σύνοδο της Δευτέρας 24/7, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, πλάγια πορεία με ελαφρά ανοδική κλίση στο δεύτερο μέρος. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 17 από 24,50 μονάδες. Στο άνοιγμα στις 2192,56 μονάδες σημειώθηκε μεταβολή -0,07%. Το μέγιστο στις  2202,04 από 2212,74 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ορίστηκε στις 11:40. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 10:42, ήταν οι 2185,11 από 2188,24 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, στις 2200,07 από 2194,14 την προηγούμενη, με μεταβολή +0,27%. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 18,395 από 28,825 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 2879 συμβολαίων με ανώτερο στις 2205,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2182,00. Με εκκαθάριση στις 2200,75 μονάδες και οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6471 από 5346. Διακινήθηκαν επίσης 272 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 425 από 353. Οι traders επέστρεψαν στις οριακά ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Αυγούστου έναντι του δείκτη στις 0,75 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Το  τμήμα ανάλυσης της Fast Finance

Ελαφρά διορθωτική η εβδομάδα που πέρασε, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών αλλά αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών, στην πλειονότητα των μετοχών, τουλάχιστον της  'μεγάλης' και 'μεσαίας’ κεφαλαιοποίησης.

Συνεχίζουμε σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο τέμπο, με πρώτες επιθετικές στηρίξεις το επίπεδο των 2155 μονάδων, όπου οριοθετούμε μια "ύπουλη" ανοδική σφήνα, ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα επιφέρει πιέσεις από αυτόματες και όχι μόνο, πωλήσεις είτε ως "stop" σε επανατοποθετήσεις και κυρίως από κατοχυρώσεις κερδών.

Τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας είναι η σοβαρότατη αντίστασή μας στον προαναφερθέντα σχηματισμό, διότι θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη η συμπεριφορά της Αγοράς η οποία δεν τόλμησε τοποθετήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιμέρους, ο Τραπεζικός φάνηκε ιδιαιτέρως "στιβαρός", κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής. Κατά τ’ άλλα, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ και ΔΕΗ δεν επιβεβαίωσαν προσωρινά την πιο επιθετική τους εικόνα, με τη ΔΕΗ, πλέον, να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν των τελευταίων ετών λόγω των γεγονότων με τον ΑΔΜΗΕ.

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εταιρεία, της οποίας η δυναμική υποσκελίστηκε λόγω της αποκοπής αυτού του τόσο πολύτιμου asset, οπότε και η μεταβολή σε όλο το συνδικαλιστικό - πολιτικό κομμάτι θα αποτυπωθεί λίαν συντόμως και στην αποτίμηση της μετοχής.

Παραμένουμε να κοιτάμε την Αγορά εντελώς θετικά, έχοντας παρατηρήσει πως οι αντιδράσεις της σε κακά νέα είναι έως και αδιάφορες, ενώ τα καλά νέα λαμβάνονται με αισιόδοξη χροιά, μεταφράζοντας τοιουτοτρόπως και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων.

Αναμένουμε τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει με μανία την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, παρατηρούμε το παράδοξο της επίμονης αγοράς Ευρώ σε ένα περιβάλλον άκρως χαλαρής νομισματικής πολιτικής.  Αυτό, εν καιρώ θα μεταφρασθεί, υποθετικά, σε υπερφαλάγγιση του νομισματικού σκέλους από την μεταστροφή δημοσιονομικών πολιτικών από το σύνολο της Ευρω-οικονομίας. Ειδάλλως, μας διαφεύγει κάποια κακή εξέλιξη από τις Χρηματαγορές των ΗΠΑ και τη γεωπολιτική κατάσταση σε Χώρες στις οποίες έχουν συμφέροντα.

Σήμερα

Το δολάριο κινήθηκε ψηλότερα από τα χαμηλά 13 μηνών σήμερα Τρίτη, αφού οι αναγνώσεις για τις δραστηριότητες στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών των ΗΠΑ υπερέβησαν τις προσδοκίες πριν από την έναρξη μιας συνόδου της Federal Reserve αργότερα σήμερα, αλλά τα ασιατικά χρηματιστήρια έμειναν πιεσμένα καθώς είχαν λίγους καταλύτες για να οδηγήσουν τους επενδυτές.

Το δολάριο και οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκαν με τις προσδοκίες ότι η Fed θα σηματοδοτήσει, μετά το πέρας της διήμερης συνόδου της FOMC, την ετοιμότητά της να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων αντιπάλων του, ήταν σταθερός στις 93.951 την Τρίτη, από το χαμηλό της Δευτέρας στις 93.823, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

Στις μετοχές, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας παρουσίασε άνοδο κάτω του 0,1%, με ορισμένες αγορές να αναζητούν νέα ώθηση μετά την άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά πολλών ετών ενώ είναι λίγοι οι παράγοντες - οδηγοί στην περιοχή, για να τις βοηθήσουν.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,8%, σβήνοντας απώλεια της τάξης του 0,6% τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο Nikkei .N225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,2%.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τον δείκτη των  blue chip CSI 300 μειωμένο κατά 0,3% και ο Shanghai Composite υποχωρούσε -0,1%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε ελαφρώς.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση. Απευθύνεται σε κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019, καθώς και σε νέους επενδυτές. Οι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη, και στόχος αποτελεί επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%. Η εκκαθάριση τοποθετείται στην 1η Αυγούστου. Η Ελλάδα επιχειρεί την έξοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας.

Όλες οι απαιτούμενες διεργασίες θα διεκπεραιωθούν από τις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank και HSBC.

Η έκδοση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς και εξαρτάται από το «ρολάρισμα» της προηγούμενης δημοπρασίας.

Η είδηση της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται στο γερμανικό Τύπο.

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σε αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Άντριου Ουόκερ (Andrew Walker) στην έκδοση του BBC World Service στο Διαδίκτυο. «Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα», προστίθεται.

Εκτενή αναφορά στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές». Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune. «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

Τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές είχε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος. Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, με το άνοιγμα του βιβλίο προσφορών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη. Το απόγευμα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτήριζε την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου σημαντικό στρατηγικό βήμα της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η απόφαση βασίστηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε μία σειρά από θετικές εξελίξεις.

Άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+3,52% η εταιρεία «Independent Portfolio Management ΑΕΔΑΔΠ (IPM)» θυγατρική της Alvarez & Marsal (A&M), διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η IPM θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις τράπεζες καθώς και σε επενδυτές (εταιρείες private equity και credit funds) που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες. 

Την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Aegean για το α’ εξάμηνο του 2017. Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των επενδυτών.   

Επικυρώθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας η μεταβίβαση του ΔΟΛ στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελένη Πεδιαδίτη  απέρριψε τις ενστάσεις κατά της διαδικασίας, ενώ έκανε δεκτή την παρέμβαση 94 εργαζομένων υπέρ του διαγωνισμού. Έτσι, και με τη βούλα του Πρωτοδικείου ο κ. Βαγγελης Μαρινάκης είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιπλέον αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,649 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 21η Ιουλίου, έναντι 1,637 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (14/07/2017).

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, ο δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 54,2 μονάδες έναντι 53,9 μονάδων τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στις 54,2 μονάδες. Όσον αφορά τη μεταποίηση, ο αντίστοιχος δείκτης σημείωσε υψηλό τεσσάρων μηνών, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες από 52 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητη στο 3,2% παραμένει η εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, κατά τη διάρκεια του 2017, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη έκθεση του «World Economic Outlook», η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα των αναπτυγμένων οικονομιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2% ενώ των αναπτυσσόμενων-αναδυόμενων οικονομιών στο 4,6%.

Αύξηση εμφάνισαν τους τελευταίους 18 μήνες τα επίπεδα υιοθέτησης των υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech), όπως προκύπτει από ειδική μελέτη της Ernst & Young (EY). Οι υπηρεσίες Fintech, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποιούνται από το 33% των ψηφιακά ενεργών καταναλωτών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω άνοδος. Η μελέτη της ΕΥ, η οποία αφορούσε 22.000 καταναλωτές από 20 διαφορετικές χώρες, κατέδειξε επιπλέον, ότι οι αναδυόμενες αγορές προηγούνται ως προς τον βαθμό υιοθέτησης FinTech, με την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και το Μεξικό να αγγίζουν το 46%.

Μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ιταλικής Alitalia υπέβαλε η Ryanair, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος οικονομικών της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας. Τον περασμένο Μάιο, η Alitalia τέθηκε υπό ειδικό έλεγχο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας, μέσω της διαδικασίας πώλησης των μετοχών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης των χωρών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 55,8 μονάδες έναντι 56,3 μονάδων τον Ιούνιο.

Παρά τη μείωση, το οικονομικό κλίμα διατηρήθηκε για ακόμη έναν μήνα σε θετικό έδαφος, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 56,8 μονάδες, έναντι 57,4 μονάδων τον Ιούνιο, καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών.

Αύξηση της τάξης του 36% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Royal Philips, καθώς διαμορφώθηκαν σε 161 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι πωλήσεις, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 4% στα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBIT αυξήθηκαν κατά 15% στα 439 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους σημείωσε άνοδο 90 μονάδων βάσης, χάρη στον υψηλότερο τζίρο, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη μείωση των δαπανών.

Αύξηση της τάξης του 55% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Ryanair Holdings PLC, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου - Ιουνίου.

Η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 397 εκατ. ευρώ έναντι 256 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 13% στα 1,91 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα