Βρυξέλλες: «Γύρισμα σελίδας» η έξοδος στις αγορές

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 15:00
UPD:15:07
SOOC/Nikos Libertas

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετές βδομάδες, ωστόσο όπως τονίζουν με νόημα στην βελγική πρωτεύουσα, η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν καθόλου τυχαία, ο Γάλλος επίτροπος ήθελε να βρίσκεται στην Ελλάδα τη στιγμή της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Bρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου

«Γύρισμα σελίδας» για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν στην έδρα της Κομισιόν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές, ενώ μήνυμα στους επενδυτές θα στείλει και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ό,τι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την καταρχήν απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα, η έξοδος στις αγορές ήταν φυσικό επακόλουθο, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετές βδομάδες, ωστόσο όπως τονίζουν με νόημα στην βελγική πρωτεύουσα, η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν καθόλου τυχαία, ο Γάλλος επίτροπος ήθελε να βρίσκεται στην Ελλάδα τη στιγμή της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Επισήμως, ο επίτροπος έρχεται στην Αθήνα να συζητήσει με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ενόψει της τρίτης αξιολόγησης το φθινόπωρο, αλλά και της προετοιμασίας της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι από την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες έχουν μεσολαβήσει μια σειρά εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση, η εκταμίευση της δόσης, η δέσμευση του Εurogroup για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να εισηγηθεί τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που έχει ενεργοποιηθεί το 2009.

‘Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι στην Αθήνα θα κάνει έναν απολογισμό με την κυβέρνηση και θα συζητήσει τα επόμενα βήματα, δηλαδή την προετοιμασία για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Αναφορά στην χώρα μας έκανε χθες ο κ. Μοσκοβισί και στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βλέπει επιτέλους «φως» έπειτα από πολλά δύσκολα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής θύελλας, αλλά σήμερα υπάρχει. «Η ανάπτυξη επανήλθε, η απασχόληση ανακάμπτει, ενώ και οι επενδύσεις επιστρέφουν και αυτό δείχνει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», τόνισε.

Η λιτότητα δεν εφαρμόστηκε από ευχαρίστηση, όταν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις έτσι για να γίνουν, συνέχισε, προσθέτοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία είχαν παραποιηθεί, ενώ οι πολιτικές δομές της χώρας ήταν απαρχαιωμένες. «Έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης, η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν σκληρή, αλλά απολύτως αναγκαία», ανέφερε.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε γενναίες τις 140 μεταρρυθμίσεις, της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν οι προοπτικές να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα αποκτώντας στέρεες οικονομικές και κοινωνικές δομές.

Ο Επίτροπος θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα