Κοντά στα υψηλότερα δύο εβδομάδων το αργό

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 07:02

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο, καθώς ο ψυχρός καιρός κινείται ανατολικά σε όλες τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξάνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι προμήθειες του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν στα 341,1 εκατ. βαρέλια, στις 17 Νοεμβρίου, 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 61,17 δολ. το βαρέλι, 18 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:17 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, σημείωσε άνοδο 67 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 60,99 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος, από τις 9 Νοεμβρίου, αφού νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 61,20 δολ. το βαρέλι. Φέτος, οι τιμές του πετρελαίου, είναι 8,1% υψηλότερες από πέρυσι.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 61,39 δολ. το βαρέλι, 18 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures, στις 11:17 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ βοηθά τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου. Το αμερικανικό νόμισμα, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών έναντι του ευρώ χθες, καθώς οι διαπραγματευτές αύξησαν τα στοιχήματά τους, ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Εκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει αργότερα σήμερα, ότι τα διϋλιστήρια στη χώρα λειτούργησαν με το 87,7% της δυναμικότητάς τους, 0,6% περισσότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Τον Νοέμβριο τα διϋλιστήρια τυπικά κλείνουν τμήματά τους για συντήρηση, καθώς ετοιμάζονται για την αύξηση της ζήτησης τους μήνες του χειμώνα.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ, που αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσοστό 4,4%, από την 1η Νοεμβρίου.

Χθες ο υπουργός Ενεργείας της Ινδονησίας, Purnomo Yusgiantoro, είπε ότι οι τιμές βρίσκονται σε «άνετα» επίπεδα και πως η χώρα του δεν είχε συνομιλίες με άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Η Βενεζουέλα, η Αλγερία και η Νιγηρία έχουν ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά την σύσκεψή του τον επόμενο μήνα, καθώς οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει 22% στις ΗΠΑ από τις 14 Ιουλίου, όταν είχαν αναρριχηθεί στα 78,40 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, είπε ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής κατά τη σύσκεψή τους στις 14 Δεκεμβρίου στην Αμπούζα της Νιγηρίας, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Hayat στις 26 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα