Ισχυροποίηση του γιέν έναντι του ευρώ

Μετά την απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 07:24

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου 11 εβδομάδων, σημείωσε το ιαπωνικό γιέν έναντι του ευρώ, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, καθώς έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, αυξήθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο.

Επίσης το γιέν, περιόρισε τη διήμερη υποχώρησή του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και σημείωσε άνοδο έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα, καθώς τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, ώθησαν τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Ο διοικητής της, Τοχισίκο Φουκούϊ, είπε σήμερα ότι τα μέλη της τράπεζας θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να δουν σταθεροποίηση των τιμών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 152,58 ανά ευρώ, στις 12:08 μ.μ. στο Τόκυο, μετά την υποχώρησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 153,43. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 115,71 έναντι του δολαρίου, από 116,17 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη, μετά την άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών των 115,40 στις 27 Νοεμβρίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να ισχυροποιηθεί στα 152 έναντι του ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι μείωσης 0,4% που προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η Bank of Japan, διατηρεί από τον Ιούλιο τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,2%, μετά από έξι χρόνια κοντά στο 0%.

Το ευρώ, διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 20 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3188 δολ., από 1,3200 δολ. που ήταν χθες και άγγιξε το 1,3218 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2005. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα προβλέπεται σύμφωνα με τους αναλυτές, να σημειώσει άνοδο, φθάνοντας στο 1,35 έναντι του δολαρίου και στα 155 έναντι του ιαπωνικού γιέν, τις ερχόμενες εβδομάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα