Στα υψηλότερα 17 μηνών ο καφές στη Ν. Υόρκη

Καθώς η ξηρασία απειλεί την εσοδεία της Βραζιλίας
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 07:47

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 17 μηνών αναρριχήθηκε ο καφές, καθώς εικάζεται ότι οι καλλιεργητές στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του προϊόντος στον κόσμο, κρατάνε τις προμήθειες, επειδή μία ξηρασία ενδέχεται να μειώσει την εσοδεία που θα μαζευτεί το 2007.

Η εσοδεία καφές της Βραζιλίας – Απρίλιος έως Οκτώβριος του 2007 – ενδέχεται να μειωθεί, στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και στα 30 εκατ. σάκους, 28% χαμηλότερα από τα 41,6 εκατ. σάκους πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Agricultural Economics του Σάο Πάολο, στις 16 Νοεμβρίου. Ενας σάκος ζυγίζει 132 λίμπρες.

Ο καφές για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,3 σεντς, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στο 1,2495 δολ. η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, από τον Ιούνιο του 2005.

Ο καφές βρίσκεται 17% υψηλότερα φέτος, εξ αιτίας των χαμηλότερων προμηθειών από το Βιετνάμ, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρας παραγωγής καφέ στον κόσμο. Διαπραγματευτές εκτιμούν ότι ο καφές ενδέχεται να αγγίξει το 1,35 δολ. η λίμπρα τους ερχόμενους μήνες.

Η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας, φυσιολογικά έχει κύκλο δύο ετών, και αποτελείται από μία μεγαλύτερη εσοδεία, όπως αυτή που μαζεύτηκε και μία μικρότερη, κατά περίπου 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα