Μικρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το αγοραστικό πνεύμα των επενδυτών να εξαρτάται εν πολλοίς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Standard & Poor’s.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,19% στις 849,68 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,20% στις 2.206,16 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 5,82 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,54% στις 841,80 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,56%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,20%, η Eurobank κατά 0,71%, η Alpha Bank κατά 0,44% και η Attica Bank κατά 0,87%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalcο ενισχύεται άνω του 1%, ενώ πέριξ του 0,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 1,77%, του ΟΛΠ κατά 1,04% και του ΟΠΑΠ κατά 0,79%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 0,3 μονάδα βάσης στο 5,270%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 3,411%. Πρόκειται για αποδόσεις, οι οποίες είναι οι χαμηλότερες από την έναρξη της πολυετούς κρίσης, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σαφή βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η προσοχή της εγχώριας αγοράς στρέφεται πλέον, τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και στην Standard & Poor’s, με τις παραπάνω εξελίξεις να κρίνουν εν πολλοίς τον ακριβή χρόνο επιστροφής της χώρας στις αγορές, μέσω της έκδοσης δοκιμαστικού ομολόγου.
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες ημέρες, η έξοδος στις αγορές προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, επενδύοντας τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο S&P.
Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, το οποίο καθορίζεται από τη διαφαινόμενη αποτυχία του Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει το Obamacare. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτιμάται αρνητικά από τους αναλυτές, δεδομένης της υπόσχεσης του Αμερικανού προέδρου για αλλαγές στη φορολογία των εταιρειών, η οποία πλέον θεωρείται από πολλούς έωλη.
naftemporiki.gr