Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 11:08
UPD:11:11
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Ήπιου εύρους απώλειες εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της φημολογούμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και τις επικείμενης αξιολόγησης από τον S&P.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,24% στις 856,03 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,27% στις 2.220,90 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 8,72 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 25 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,91% στις 851,23 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,27%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,38%, η Eurobank κατά 1,96%, η Alpha Bank κατά 0,87% και η Attica Bank κατά 1,65%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,02% ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Folli-Follie, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Σαράντης. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται κατά 0,76% και του ΟΛΠ κατά 0,55%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 8,1 μονάδες βάσης στο 5,368%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές αναμένουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Αυγούστου. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η έκθεση της Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, την προσεχή Παρασκευή.

Σχολιάζοντας την «εικόνα» της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, παρατηρεί τα εξής: «Η πιθανή έξοδος στις Αγορές την εβδομάδα που ξεκίνησε, μετά από τρία χρόνια, συντηρεί την τάση με το ενδιαφέρον να εναλλάσσεται στους τίτλους. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει "πάρει την σκυτάλη" μιας και είναι ο κλάδος που άμεσα έχει το μεγαλύτερο όφελος.

»Μία διάσπαση του 1155 θα μπορούσε άμεσα να τον φέρει στο 1210, ενώ σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καταφέρει να δανειστεί κάτω από το επιτόκιο του 2014. Θυμίζουμε ότι μέσα στο Καλοκαίρι ακολουθούν αξιολογήσεις Ξένων Οίκων. Καθημερινά έχουμε "πακέτα" σε Ξένους Θεσμικούς, κάτι που δείχνει ότι έχουμε ενδιαφέρον πιο μεσοπρόθεσμα, ενώ δεν βλέπουμε υπερβολές, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που συνήθως στο παρελθόν προμήνυε “ξεφόρτωμα” σε τίτλους».

Στο διεθνές σκηνικό, οι επενδυτές εστιάζουν στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού συστήματος στις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το Obamacare -βασική προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ. Η διαδικασία όμως, προσκρούει στις αντιδράσεις μίας μερίδας Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία αντιτίθεται στην ψήφιση του νομοθετήματος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα