ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανάκαμψη παρατηρήθηκε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις αναλυτών. Tην ίδια στιγμή, η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλά διμήνου, στήριξαν τον ενεργειακό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Exxon και άλλες ενεργειακές μετοχές καθοδήγησαν το δείκτη S&P 500 στη Wall Street, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.
Ανοδο άνω του 1% κατέγραψε και η μετοχή της Microsoft, μετά τις δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας ότι αναμένει αύξηση εσόδων 13% έως 15% το τρέχον οικονομικό έτος.
Επιπλέον, η Wall Street φάνηκε να παίρνει μία μεγάλη ανάσα, μετά τα στοιχεία ότι, παρά την πτώση των νέων κατασκευών τον Οκτώβριο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν μετά την κάθετη πτώση του Σεπτεμβρίου.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά, κλείνοντας κοντά στα υψηλά της ημέρας, χάρη στο ράλι της Wall Street.
Νικητές ήταν οι μετοχές GlaxoSmithKline και AstraZeneca, εν μέσω προσδοκιών για μείωση του κόστους πωλήσεων στον τομέα φαρμάκων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,3%, στις 1.443,4 μονάδες, διακόπτοντας πέντε συνεδριάσεις διαδοχικών ζημιών κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε 3% της αξίας του.
Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι ενισχυμένος 13% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. «Η σημερινή επίδοση της αγοράς δεν θα με ξάφνιαζε καθόλου εάν διανύαμε το Δεκέμβριο», αναφέρουν αναλυτές.
Αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά ότι η πτώση του δολαρίου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι μετοχές θα πληγούν, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες ιστορικές περιόδους μεγάλης εξασθένησης του δολαρίου στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, οι μετοχές σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.
«Από οικονομικής πλευράς, η μείωση του δολαρίου θα μπορούσε να αποβεί αρνητική για τις διεθνείς μετοχές στην περίπτωση που οδηγούσε σε μία περίοδο υψηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού και ασθενέστερης πραγματικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο Τόκιο, ο Nikkei ξεπέρασε το φράγμα των 16.000 μονάδων για πρώτη φορά σε διάρκεια μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας, ενισχυόμενος κατά 1,4%.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ