Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 07:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα έξι μηνών, αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό το τελευταίο τρίμηνο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, σε συνδυασμό με την προς τα πάνω αναθεώρηση από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας για τις εξαγωγές της το 2006.

Οι μετοχές της Ηonda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών οι οποίες βασίζονται στις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 135,33 μονάδες, στις 12:05 μ.μ. στο Τόκυο και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαΐου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 16.206,28 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Στη Σιγκαπούρη, ο Straits Times Index, σημείωσε άνοδο 0,9%. Οι μετοχές της CapitaLand Ltd. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών του κλάδου του real estate, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της ενοικίασης γραφείων στην πόλη, από την UBS AG.

Οι μετοχές της Honda, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 1,8%, φθάνοντας στα 4.080 γιέν η μία. Η εταιρεία, την τελευταία οικονομική χρήση, πραγματοποίησε το 55% των πωλήσεών της στη Βόρειο Αμερική. Οι μετοχές της Samsung, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο και μεγαλύτερης εξαγωγικής της Ν. Κορέας, κέρδιζαν 2,1%, φθάνοντας στα 642.000 ουόν η μία.

Χθες, οι μετοχές στις ΗΠΑ, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων μετά την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση με ρυθμό 2,2% το τρίτο τρίμηνο, από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 1,6%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,8%. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Στη Ν. Κορέα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 15%, φθάνοντας στα 326 δισ. δολ. φέτος, από 284 δισ. δολ. το 2004, από τις πωλήσεις σε οθόνες υγρών κρυστάλλων, ημιαγωγούς και άλλα αγαθά. Η αύξηση, υπερέβη την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 12% των εξαγωγών, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αργά χθες βράδυ.

Το νόμισμα της χώρας, ουόν, σημείωσε άνοδο 7,7% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Ισχυρότερο ουόν, σημαίνει, ότι οι εξαγωγείς εισπράττουν λιγότερα από τις πωλήσεις αγαθών σε δολάρια, όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Τέλος, η UBS αναθεώρησε τον μέσον όρο των ενοικίων για γραφεία στη Σιγκαπούρη κατά 15% το 2008, στα 11,50 δολ. Σιγκαπούρης (7,45 δολ. ΗΠΑ), ανά τετραγωνικό πόδι, από 10 δολ. Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα