Ινδία: Απροσδόκητη οικονομική ανάπτυξη στο 9,2%

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 13:28

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση 9,2%, σημείωσε η οικονομία της Ινδίας το τελευταίο τρίμηνο, μετά την αύξηση των κρατικών και των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες ενδέχεται να αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Ν. Δελχί, ήταν υψηλότερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα είναι 8,9% για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ώθηση της ανάπτυξης αντικατοπτρίζεται από την αύξηση των εσόδων και των τραπεζικών δανείων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, που κατέστησαν την Ινδία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα. Τα σημάδια υπερθέρμανσης στην οικονομία των 775 δισ. δολ., ενδέχεται να αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει στις αρχές του νέου έτους ταεπιτόκια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αυτήν την εβδομάδα.

Η ρουπία σημείωσε άνοδο και διαπραγματεύθηκε στα 44,7463 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:30 μ.μ. στο Μουμπάϊ, από 44,7675 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των ομολόγων 7,59% που λήγουν τον Απρίλιο του 2016, αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στο 7,44%.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό πλέον του 8% τα έξι από τα τελευταία επτά τρίμηνο, έχοντας ρυθμό 8,9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Η οικονομία των 2,2 τρισ. δολ. της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ασίας, αναπτύχθηκε 10,4% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών και περίπου τέσσερις φορές ταχύτερα της ανάπτυξης 2,6% των χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ινδία διπλασιάστηκε τα τελευταία εννέα χρόνια και ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 δολ., αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο του 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα