Σύσταση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός 12μήνου

Εκταμίευση των 7,7 δισ. - Ατζέντα με ΟΝΕ και «κόκκινα» δάνεια
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 09:30
UPD:09:30
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ (δεξιά) με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζει μια στρατηγική βιώσιμης επιστροφής στις αγορές για δανεισμό, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ένα θετικό σινιάλο στους επενδυτές. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο βγήκαν πολύ νωρίς στις αγορές με καλή επικοινωνιακή στρατηγική με τους επενδυτές, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα πρέπει να βγει η Ελλάδα στις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ, αφού υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο 2018, επισήμανε ότι χρειάζεται από τώρα προετοιμασία γιατί η χώρα είναι απούσα από τις αγορές από το 2009, με μία έξοδο το 2014. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια στρατηγική επιστροφής, όπως έκαναν και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), οι οποίες βγήκαν νωρίτερα από τη λήξη των προγραμμάτων τους.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει πολύ, χρειάζεται επικοινωνία με τις αγορές, οι επενδυτές να καταλάβουν ότι η έξοδος θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα είναι εξαίρεση. «Κάθε φορά που βλέπω τους επενδυτές μού υποβάλλουν ερωτήσεις για το πρόγραμμα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στέλνει θετικό σινιάλο στις αγορές γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί πιστά το πρόγραμμα».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πολλά χρήματα από τις αγορές στο μέλλον. Κι αυτό γιατί έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και επιπλέον θα έχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ έγιναν και οι παρεμβάσεις από τον ΕΜΣ (βραχυπρόθεσμα μέτρα).

Αναφορικά με τη δόση, είπε ότι τα 7,7 δισ. ευρώ έφτασαν χθες το απόγευμα στη χώρα, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο. Συνολικά από το παρόν πρόγραμμα η χώρα έχει εισπράξει 39,4 από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά.

Εκτός ημερήσιας διάταξης η χώρα μας

Με την Ελλάδα εκτός ημερήσιας διάταξης του Εurogroup, για πρώτη φορά μετά από χρόνια (5 σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές επικεντρώθηκαν σε θεσμικά ζητήματα, όπως η εμβάθυνση της ΟΝΕ και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι καλύτερα να συζητάμε για το μέλλον της Ευρωζώνης από το να διαχειριζόμαστε κρίσεις, απάντησε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε σε σχέση με την Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που εγώ έρχομαι στο Εurogroup, είτε με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας είτε του επιτρόπου, δεν θα έχουμε προς συζήτηση θέμα που αφορά την Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «καλό σημάδι, που δείχνει ότι τα πράγματα προχωρούν». Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, η οποία θα δώσει ώθηση στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή. «Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση δυνατοί, με μια χώρα μεταρρυθμισμένη, η οποία ωφελήθηκε από την αλληλεγγύη των εταίρων της» κατέληξε.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε μια συζήτηση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνέχεια εκείνης του Νοεμβρίου, ωστόσο δεν ήταν προγραμματισμένη η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά όπως είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ στόχος ήταν περισσότερο να ακουστούν οι απόψεις των κρατών-μελών.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η ιταλική κυβέρνηση στην πρόσφατη διάσωση των δύο τραπεζών σεβάστηκε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο κ. Ντέισελμπλουμ απάντησε ότι το ερώτημα δεν είναι αυτό, αλλά το κατά πόσο χρειάζεται αναθεώρηση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Με τον τρόπο αυτό άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι αυστηροί κανόνες περί bail in [δηλαδή πρώτα προσπάθεια διάσωσης εκ των έσω (μέτοχοι, πιστωτές κ.λπ.) και μετά από τα κράτη-μέλη] δεν συμβαδίζει με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων που επικαλέστηκε η ιταλική κυβέρνηση για να διασώσει τις τράπεζές της.

Πάντως, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι στην παρούσα φάση κανένας δεν επιθυμεί να δημιουργήσει θέμα δημόσια σε σχέση με τον τρόπο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών. 

Ακόμη και ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η ιταλική κυβέρνηση ενήργησε πολύ σωστά στη διαχείριση της κρίσης, ενώ οι δράσεις που ανέλαβε αποτελούν μια καλή βάση στη συζήτηση για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου. Και όμως, το Βερολίνο είχε ασκήσει κριτική για τη συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, θεωρώντας ότι ξέφευγε από το πνεύμα της οδηγίας περί αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε και μια πρώτη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μετά την παρουσίαση από την Κομισιόν στις 31 Μαΐου του σχετικού εγγράφου προβληματισμού.

Για το θέμα αυτό ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μετατρέψει την Ευρωζώνη από μια νομισματική σε μια ισχυρή οικονομική ζώνη, που θα είναι ικανή να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόβλεψε ότι ο διάδοχός του στην επόμενη Κομισιόν θα είναι ταυτόχρονα επίτροπος Οικονομικών και πρόεδρος του Εurogroup. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα