Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Στα «βαθιά» έχει πέσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εξελίξεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) δεν φαίνεται να ευνοούν τα σχέδια για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή στην εταιρεία με στόχο την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων μέσα από διεθνή διαγωνισμό.
Η απόφαση που έλαβε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC), με την οποία απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακτήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις που είχαν λάβει τα ναυπηγεία μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έως ότου εκδοθεί η ετυμηγορία της βασικής υπόθεσης που μελετά το ICC και αφορά τις αποζημιώσεις που ζητάει η πλευρά του μεγαλομετόχου των ΕΝΑΕ κατά του Δημοσίου, έχει προκαλέσει ανησυχία στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι επόμενες κινήσεις
Όπως τόνισαν στη «Ν» κυβερνητικοί κύκλοι, το «απαγορευτικό» που έβγαλε το ICC προς το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι καλό σημάδι για την έκβαση της κύριας υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κυκλοφόρησε ως πληροφορία ανάμεσα στους εργαζομένους ότι η υπόθεση έχει ήδη κριθεί και ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει ποσά μέχρι και 450 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις πληροφορίες αυτές που διέρρευσαν, αρχικά θεωρήθηκε ότι προέρχονται από πολιτικούς κύκλους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί η προέλευσή τους.
Η «Ν», ωστόσο, απευθύνθηκε σε νομικούς κύκλους του Πειραιά, οι οποίοι στάθηκαν σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά την ίδια τη διαδικασία της δικαστικής υπόθεσης και η δεύτερη τα περιθώρια ελιγμών που θα έχουν οι δύο πλευρές, σε περίπτωση που κερδίσουν την υπόθεση τα ΕΝΑΕ. Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η απόφαση να έχει κοινοποιηθεί από τους δικαστές στο ICC προκειμένου να ελεγχθεί και εν συνεχεία να αποσταλεί στις δύο πλευρές, να μελετηθεί και εν συνεχεία να προχωρήσει η πλευρά της ιδιοκτησίας σε απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου (εφόσον οι εκτιμήσεις που γίνονται στο ελληνικό στρατόπεδο αποδειχθούν ορθές).
Στο δεύτερο σημείο επισημαίνεται ότι και η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια ελιγμών και θα μπορεί, ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο πια, να προχωρήσει στην ανάκτηση των 560 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με μια άποψη, η ανάκτηση μπορεί να αφορά αποκλειστικά το εμπορικό κομμάτι των ΕΝΑΕ (δηλαδή τη μεγάλη μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των ναυπηγείων) και όχι τα assets των στρατιωτικού τομέα, όπως αναφέρει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προκειμένου να μπορέσει να εγκαταστήσει ειδικό εκκαθαριστή σε όλο το ναυπηγείο, η κυβέρνηση θα χρειαστεί την υποστήριξη και των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ, για τους οποίους υπολογίζεται ότι τους οφείλονται περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ανεβάσει το ποσό αυτό στα 150 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι θα λάβουν πολύ μικρή αποζημίωση για όσα τους οφείλονται προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να πάρει τα ναυπηγεία «καθαρά». Αλλά και σε αυτό το σημείο ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές, αφού δεν αποκλείεται τα ΕΝΑΕ να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους στην περίπτωση πάντα που δικαιωθούν στο ICC.
Η πέμπτη δεξαμενή
Η μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να ανεβάσει ακόμα και δεξαμενόπλοιο 300.000 dwt. Αποτελεί το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και προκαλεί την προσοχή όλων όσοι θέλουν ή επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Στην περίπτωση που βγει σε διεθνή διαγωνισμό, το πλεονέκτημα θεωρείται ότι θα το έχει αυτός που θα κατέχει και το υπόλοιπο ναυπηγείο, αφού ένα τέτοιο σχήμα είναι πολύ πιο λειτουργικό. Η αγορά, επίσης, θεωρεί ότι «πιθανότητες» στη διεκδίκηση μπορεί να έχει και ένας όμιλος που θα διαθέτει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το τρίτο σενάριο, δηλαδή να καταλήξει η δεξαμενή σε μια εταιρεία που δεν διαθέτει άλλες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, κρίνεται ότι θα είναι οικονομικά ασύμφορο.