Ιαπωνία: Απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού

Μείωση και της ανεργίας
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 08:53

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, ανατρέποντας τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών, αυτόν τον μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, 36 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,2%. Η ανεργία υποχώρησε στο 4,1%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών του 4% που μειώθηκε τον Μάϊο, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούϊ, είπε ότι η τράπεζα πρέπει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αποφυγή των υπερβολικών επενδύσεων σε στοιχεία «φούσκες». Καθώς υποχώρησε ο πληθωρισμός, η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, και πιθανόν να τα αυξήσει το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν 4,5 μονάδες βάσης στο 1,6% στις 2:39 μ.μ. στο Τόκυο και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών. Η απόδοση των ομολόγων Euroyen διάρκειας τριών μηνών για παράδοση τον Μάρτιο, υποχώρησε στο 0,675% από 0,695% που ήταν χθες.

Οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν 2,4%, λιγότερο της πρόβλεψης των αναλυτών για μείωση 4%, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση. Το γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 115,79 έναντι του δολαρίου από 115,70 γιέν που ήταν πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα