Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος η υπεράσπιση των 840 μονάδων

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 10:54
UPD:10:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να υπερασπιστεί το τεχνικό όριο των 840 μονάδων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους εγχώριους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στην απογευματινή συνεδρίαση του ESM, η οποία αναμένεται να βάλει ένα οριστικό τέλος στο σήριαλ της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.49), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% στις 841,30 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,39% στις 2.178,69 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,70 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,39% στις 808,24 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται κατά 0,45%, η Eurobank κατά 1,09% και η Alpha Bank κατά 0,46%. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα διατηρείται σταθερή, ενώ η Attica Bank αυξάνεται κατά 1,65%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,27%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,03% και των ΕΛΠΕ κατά 0,74%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται κατά 0,67%, του ΑΔΜΗΕ κατά 0,44% και της Lamda Development κατά 0,43%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν ήπια επιδείνωση, λόγω του ευρύτερου sell off στην αγορά ομολόγων, ως απόρροια των προοπτικών σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες βάσης στο 5,423% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,993%.

Σήμερα το απόγευμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεδριάσει, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ, βάζοντας ένα οριστικό «τέλος» στο σήριαλ της δεύτερης αξιολόγησης και αποτρέποντας μία νέα κρίση ρευστότητας, εν όψει των αποπληρωμών ομολόγων.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη πορεία της αγοράς, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί τα εξής: «Ανοδικά κινείται η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μετά από πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες. Μετά από έντεκα συνεδριάσεις συσσώρευσης κάτω από τις 830 μονάδες, σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με μειωμένους τζίρους, η χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς να αυξήσει ιδιαίτερα τους όγκους συναλλαγών, έδωσε την ανοδική διαφυγή και επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 850 μονάδες, αφού επιβεβαιώσει την διάσπαση των 830 μονάδων».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, εγκρίθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 25.975.299 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Μυτιληναίος Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Μέτκα και των μη εισηγμένων -100% θυγατρικών της πρώτης- Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική Αγίου Νικολάου.

Στο πλαίσιο αυτό, από την επόμενη εργάσιμη ημέρα της καταχώρησης της εγκριτικής απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη συγχώνευση στο ΓΕΜΗ, οι μετοχές της Μέτκα θα διαγραφούν από το Χ.Α. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης του νέων μετοχών της εταιρείας θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα