Αρνητικό το κλίμα

Ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας -με αφορμή τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας- είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές της Wall Street.

Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημείωνε απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδες, εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν η μετοχή της Intel.

Σε αρνητικό έδαφος όμως παρέμενε και ο Dow Jones, με τις αρνητικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία και τη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας να επισκιάζουν το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Εξαίρεση στην αρνητική εικόνα που παρουσίαζαν οι περισσότερες μετοχές αποτέλεσε η μετοχή της Home Depot, έπειτα από δημοσιογραφικές πληροφορίες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξαγορά του ομίλου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, με τις απώλειες που σημείωναν οι μετοχές εταιρειών αυτοκινήτων να πιέζουν προς τα κάτω και τους βασικούς δείκτες στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις στάθηκε η ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, ασκώντας πιέσεις και στο δολάριο που υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα εικοσαμήνου έναντι του ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst σημείωσε απώλειες 0,8%, κλείνοντας στις 1.421,17 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 10 Οκτωβρίου και σηματοδοτώντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο. Στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης έχει χάσει το 2% της αξίας του έχοντας απομακρυνθεί 3,7% από τα υψηλότερα επίπεδα πεντέμισι ετών (1.476,47 μονάδες).

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, με το δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει απώλειες 1,4%, τον DAX στη Φραγκφούρτη να χάνει περίπου το 1% της αξίας του, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Στην Ιαπωνία επικράτησε διαφορετικό κλίμα, καθώς ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων. Ο Νikkei έκλεισε στις 16.321,78 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα