Εκταμίευση μετά τη σύσταση του EWG

Ο ΕΜΣ αναμένεται να δώσει σήμερα το πράσινο φως, καθώς διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 09:26
UPD:09:26
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ελλείψει αντικειμένου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακολουθώντας τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup.

Τη βεβαιότητα ότι θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης εξέφρασε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος εμπλέκεται στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. «Πιστεύω ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ θα διαπιστώσει ότι όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση πληρούνται» είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες λεπτομέρειες που απομένουν θα διευθετηθούν χωρίς καμία δυσκολία μέχρι (σήμερα) το απόγευμα που θα γίνει η τηλεδιάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές στην τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΕΜΣ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει τους θεσμούς και τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, οι εκκρεμότητες είχαν σχέση με το ΔΝΤ το οποίο ζητούσε κάποιες διαβεβαιώσεις σε σχέση με τη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης. Για τους Ευρωπαίους μετά την αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που στην ουσία σταματάει τη διαδικασία της δίωξης των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό θέμα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο της απόφασης του ΕΜΣ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η απόφαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Από τα 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ αφορούν εξυπηρέτηση χρέους και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα δοθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επίσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο, για τα χρήματα που θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν τεθεί προϋποθέσεις, τις οποίες είχε επισημάνει και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ στις 15 Ιουνίου, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Ειδικότερα, η Ελλάδα θα πάρει τα 800 εκατ. ευρώ που θα λάβει εντός του Ιουλίου, εφόσον έχει διαθέσει το 80% των χρημάτων από το 1,8 δισ. ευρώ που είχε λάβει το φθινόπωρο του 2016 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν το φθινόπωρο σε μία ή περισσότερες δόσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει διαθέσει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αναλογία που έχει συμφωνηθεί είναι για κάθε 2 ευρώ που δίνουν οι δανειστές, η Ελλάδα να δίνει περίπου άλλο 1 ευρώ.

Με την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα έχει λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του δεύτερου και τρίτου προγράμματος διάσωσης θα ανέλθει σε 161,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 52,9 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους υπό μορφή διμερών δανείων, στο πλαίσιο της πρώτη διάσωσης του 2010.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ελλείψει αντικειμένου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα