Lafarge: Πουλά σκέλος της στην PAI προς 1,96 δισ. ευρώ

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 09:33

ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ της με τις οροφές στη γαλλική εταιρεία PAI Partners προς 1,96 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολ.) σε μετρητά, πούλησε η μεγαλύτερη εταιρεία υλικών κτιρίων στον κόσμο, Lafarge SA,

Η PAI Partners θα λάβει επίσης 420 εκατ. ευρώ του ελλείμματος με την εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Lafarge μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η πώληση θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή το 2007, ανακοίνωσε η εταιρεία. Και οι δύο εταιρείες, εδρεύουν στο Παρίσι.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντή της Lafarge, Bruno Lafont, είπε στις 22 Ιουνίου είπε ότι θα ζητήσει προσφορές για το τμήμα κεραμοσκεπών, που αποτελεί περίπου το 10% των ετησίων πωλήσεων της Lafarge 16 δισ. ευρώ, με στόχο την άντληση μετρητών για επενδύσεις στην πιο κερδοφόρα αγορά του τσιμέντου.

Το σκέλος των κεραμοσκεπών, είναι το μόνο τμήμα της γαλλική εταιρείας που εμφάνισε μείωση των κερδών πέρυσι, αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης στη Γερμανία.

Με έδρα κοντά στη Φραγκφούρτη, το σκέλος είναι το μεγαλύτερο παραγωγής κεραμιδιών στον κόσμο, ικανό να καλύψει την κατασκευή 1,5 εκατ. σπιτιών και με τα τζάκια επιπλέον 165.000. Είχε ετήσιες πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, λιγότερα από τον ποσόν αγοράς του ύψους 2,1 δισ. λιρών (4,1 δισ. δολ.) από την Redland Plc το 1998. Τα λειτουργικά κέρδη, ήταν 98 εκατ. ευρώ, 60% χαμηλότερα.

Το σκέλος σκεπών της Lafarge εισπράττει πλέον του 20% των πωλήσεων από την αγορά κατασκευών της Γερμανίας, που συρρικνώνεται κάθε χρονιά την τελευταία δεκαετία. Η ένωση κατασκευαστών της Γερμανίας, ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η πτώση της αγοράς ενδέχεται να σταματήσει φέτος, προβλέπονται ανάπτυξη του κλάδου έως και 2%.

Οι μετοχές της Lafarge έχουν σημειώσει άνοδο 43% φέτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 19,1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα