Αμετάβλητη η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ έως τις 31/12

Επανεξέταση του Τέλους
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 10:25
UPD:10:26
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Αμετάβλητο θα παραμείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή η χρέωση που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου, και προορίζεται για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό ανακοίνωσε χθες η ΡΑΕ πως αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη, κρίνοντας ότι ο λογαριασμός εξακολουθεί να παρουσιάζεται πλεονασματικός και το σωρευτικό λογιστικό χρέος του πρόκειται να εξαλειφθεί στο τέλος του έτους 2017. 

Αν και οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ αποφασίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή κάθε Δεκέμβριο, με σκοπό να ισχύσουν το επόμενο ημερολογιακό έτος, αρμοδιότητά της είναι κάθε Ιούνιο να επανεξετάζει το τέλος, με γνώμονα την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του ΕΛΑΠΕ και απώτερο στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος έως τον προσεχή Δεκέμβριο, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Οκτώβριο έχει προστεθεί ένα ακόμη έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ, με τη θέσπιση ενός αντίστοιχου τέλους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έτσι, τη στιγμή που εκείνη την εποχή ο λογαριασμός παρουσίαζε έλλειμμα άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή τη στιγμή είναι πλεονασματικός. Από την άλλη πλευρά, η σχετική δαπάνη για τη ΔΕΗ (που παραμένει ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική) άγγιξε τα 104,9 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. 

Κ.Δ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα