Στα 32,05 ευρώ/μεγαβατώρα η κατώτατη τιμή για NOME

Προμηθευτές ρεύματος
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 10:26
UPD:10:27
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών την κατώτατη τιμή προσφοράς για τη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου. Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Τρίτη το βράδυ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας και δίνοντας στους προμηθευτές ρεύματος ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσουν από τις τράπεζες τις απαραίτητες εγγυητικές.

Υπενθυμίζεται πως η δημοπρασία κανονικά θα διεξαγόταν στις 12 Ιουλίου. Ωστόσο, τη Δευτέρα ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) αποφάσισε να μεταθέσει τη διεξαγωγή της μία εβδομάδα αργότερα (τον μέγιστο αριθμός ημερών αναβολής), καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Αιτία για την καθυστέρηση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι η ΡΑΕ στην πρότασή της είχε καταλήξει σε αισθητά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις από τη ΔΕΗ. 

Το ποσό που αναφέρεται στην ΚΥΑ επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες, καθώς τα 32,05 ευρώ ανά MWh «μεταφράζονται» σε μία μείωση 5,32 ευρώ από τα 37,37 ευρώ ανά MWh, η οποία ήταν η τιμή με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία τις τρεις προηγούμενες φορές. Κάτι που σημαίνει πως στις 19 Ιουλίου το «σημείο εκκίνησης» της δημοπρασίας είναι περίπου 14% χαμηλότερα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα