Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό

Kαθώς προβλέπεται αύξηση των αποθεμάτων του στις ΗΠΑ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 07:02

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, υποχωρώντας για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας, καθώς αναμένεται αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει αύριο ότι τα αποθέματα – πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας – σημείωσαν επιπλέον αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. O ΟΠΕΚ, που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, ενδέχεται να μειώσει αυτόν τον μήνα την παραγωγή του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Εντμουντ Νταουκόρου, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο Αμπου Ντάμπι.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,62 δολ. το βαρέλι, 18 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 12:05 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.

Οι τιμές για τον Ιανουάριο, διαπραγματεύθηκαν από τα 57,80 δολ. έως τα 63,77 δολ. το βαρέλι τον μήνα που πέρασε. Τα συμβόλαια αυτού του μήνα υποχώρησαν 99 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 62,44 δολ. το βαρέλι χθες, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες μέσα σε έξι ημέρες.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 7,1% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι θερμοκρασίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή του για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες στις 14 Δεκεμβρίου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 63,55 δολ., 10 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures, στις 11:57 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 340,8 εκατ. βαρέλια στις 24 Νοεμβρίου, 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, μετά την υποχώρησή τους για πρώτη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Οι περισσότερες από τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, θα έχουν υψηλότερες από το φυσιολογικό θερμοκρασίες από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις της National Weather Service.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου, κατά τη σύσκεψή του στις 20 Οκτωβρίου στην Ντόχα του Κατάρ. Ο Οργανισμός προσπάθησε να περιορίσει την πτώση των τιμών πλέον του 1/4 αυτό το τρίμηνο, από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου.

Ο Οργανισμός σκέφτεται να μειώσει και δεύτερη φορά την παραγωγή του κατά τη σύσκεψή του στις 14 Δεκεμβρίου στη Νιγηρία, επειδή αισθάνεται ότι η πρώτη μείωση είχε ελάχιστη επίδραση στη μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα