AGL Εnergy: Αγοράζει μερίδιο στην Queensland Gas

Εμποδίζοντας την προσφορά εξαγοράς της από την Santos
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 08:29

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αγορά μεριδίου 27,5% στην Queensland Gas Co., εμποδίζοντας την προσφορά 606 εκατ. δολ. Αυστραλίας (478 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Santos Ltd., έκλεισε η AGL Energy Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

Η AGL θα καταβάλλει έως 202 εκατ. δολ. Αυστραλίας ή 1,44 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή για το μερίδιο στην εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου από άνθρακα, σύμφωνα με σημερινές διαφορετικές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών. Η προσφορά είναι 14% υψηλότερη της αντίστοιχης της Santos Ltd. Επίσης, η AGL θα αγοράζει καύσιμα από την Queensland Gas για 20 χρόνια, από το 2008.

Βάσει της συμφωνίας με την Queensland Gas, η AGL θα αγοράζει αέριο σε χαμηλότερη τιμή από τον σημερινό μέσον όρο του κόστους και θα εμποδίσει την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, την Santos, να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στις προμήθειες αερίου στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Η ζήτηση για ενέργεια στην Κουΐνσλαντ αυξάνεται με ρυθμό 3,5% ετησίως και με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιοδήποτε άλλη πολιτεία της χώρας.

Οι μετοχές της AGL σημείωσαν άνοδο έως 27 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 16,22 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο, ενώ διαπραγματεύθηκαν στα 16,12 δολ. Αυστραλίας στις 2:53 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Queensland Gas κέρδιζαν 12 σεντς, ποσοστό 8,7%, φθάνοντας στο 1,50 δολ. Αυστραλίας, ενώ οι μετοχές της Santos σημείωναν απώλειες έως 29 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 9,81 δολ. Αυστραλίας η μία και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Σύμβουλος της Queensland Gas ήταν ηJPMorgan Chase & Co. και η ABN Amro Morgans, ενώ η UBS AG συμβουλεύει την AGL. Σύμβουλος της Santos, είναι η Caliburn Partnership.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα