Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
Συνεχίστηκε και το 2016, αλλά με χαλαρότερο ρυθμό, η αύξηση της απασχόλησης στις εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με το σύνολο αυτών να δείχνει ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού κατά 826 άτομα. Έτσι, οι εισηγμένες κατάφεραν το διάστημα 2014-2016 να αυξήσουν κατά περίπου 4 χιλιάδες τις θέσεις εργασίας, ύστερα από μία τριετία συνεχούς μείωσης, ήτοι το διάστημα 2011-2013.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι τα σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία που είχαν διαφανεί στο τέλος του 2014 και κυρίως μέσα στο 2015, παρά το έντονα αρνητικό κλίμα που ακολούθησε, αφενός έκαναν τις εταιρείες να ακολουθήσουν μια στρατηγική επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό προβλέποντας την αντιστροφή της ύφεσης, αφετέρου η καλύτερη πορεία των εταιρειών είχε βασιστεί και σε αυτή την ίδια την ενίσχυση με νέα άτομα. Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός της σημαντικής μείωσης των μισθών ειδικά για τους νεοεισερχόμενους στον εργασιακό στίβο.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χρήσης 2016 για 181 μητρικές εισηγμένες εταιρείες (εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού τομέα), η μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 25,5% που είχε σημειωθεί την τριετία 2011 - 2013 αντιστράφηκε σε αύξηση 1,9% μέσα στο 2014 και συνεχίστηκε με περαιτέρω άνοδο 2,8% μέσα στο 2015 και κατά 1,2% το 2016. Διαπιστώνεται μία κάμψη του ρυθμού πέρυσι, η οποία φυσικά αποδίδεται στη στασιμότητα των επενδύσεων και προσλήψεων λόγω των capital controls, αλλά κυρίως της αργοπορίας των αξιολογήσεων του προγράμματος στήριξης και της αποδέσμευσης των δόσεων οι οποίες τονώνουν μερικώς και την πραγματική οικονομία.
Με βάσει λοιπόν τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων για το 2016, για το σύνολο των 181 εισηγμένων (δεν συμπεριλαμβάνονται όπως αναφέραμε οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν ειδική περίπτωση -και λόγω της συγκέντρωσης του κλάδου- και δεν διαθέτουν συγκρίσιμα στοιχεία) οι μητρικές εταιρείες απασχολούσαν στο τέλος του Δεκεμβρίου 2016 69.124 άτομα έναντι 68.298 άτομα το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος του 2010 οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται να απασχολούσαν περί τα 91.000 άτομα.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία δεν μπορεί να καλύψει παρά ελάχιστα τις απώλειες των περίπου 23.200 θέσεων που χάθηκαν από το 2010 μέχρι το τέλος του 2013. Μάλιστα, ο αριθμός των θέσεων αυτών αποτελεί το 25,5% των θέσεων εργασίας, όπως σημειώσαμε, γεγονός που σημαίνει δηλαδή ότι στην τριετία 2011-2013 χάθηκε μία στις 4 θέσεις.
Υποχώρηση σε επίπεδο ομίλων
Σε ενοποιημένο επίπεδο (εδώ συμπεριλαμβάνεται και η Coca-Cola, η οποία ναι μεν είναι εισηγμένη, αλλά δεν λειτουργεί εδώ η μητρική της εταιρεία) ο αριθμός των εργαζομένων δείχνει να παρουσιάζει μικρή μείωση, η οποία φτάνει τα 533 άτομα το διάστημα 2015-2016. Εδώ χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, ενώ για όσες εισηγμένες δεν υπάρχουν επειδή δεν έχουν θυγατρικές, περιλαμβάνονται τα στοιχεία σε εταιρικό επίπεδο. Σημειώνεται πως οι όμιλοι ελέγχουν σημαντικό αριθμό θυγατρικών που απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό σε άλλες εταιρείες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Η μείωση αυτή είναι σχετικά μικρή και ποσοστιαία υπολογίζεται στο 2% και δεν αποδίδεται τόσο στην απόλυση προσωπικού όσο στην αποεπένδυση από θυγατρικές στην οποία προχώρησαν κάποιες εταιρείες.
Θα πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε ότι αν εξαιρέσουμε την Coca Cola, τότε διαπιστώνεται πως ακόμη και σε επίπεδο ομίλων υπάρχει σημαντική άνοδος της τάξης των 1.785 ατόμων.
Συνολικά πάντως και σε ενοποιημένη βάση, ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 υποχώρησε στις 190.770 έναντι 191.303 το 2015. Η δε μείωση από το 2010 είναι της τάξης των 43.000 θέσεων εργασίας, αριθμός που δεν θεωρείται μικρός.
Τα θετικά νέα για την απασχόληση των εισηγμένων προκύπτουν από το γεγονός ότι σε ετησιοποιημένη βάση, στο τέλος Δεκεμβρίου το 62% των εταιρειών, δηλαδή περίπου 2 στις 3 εταιρείες είτε αύξησαν είτε, στη χειρότερη, διατήρησαν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στον αριθμό των εργαζομένων παρουσιάζει ο όμιλος Σελόντα και συγκεκριμένα σε επίπεδο μητρικής κατά 392 άτομα, η οποία όμως αύξηση αποδίδεται στην απορρόφηση των εργαζομένων του ομίλου Δίας. Ίσως να θεωρείται λοιπόν «πλασματική» η αύξηση, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θέσεις εργασίας λόγω της συγχώνευσης διατηρήθηκαν και δεν χάθηκαν.
Σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στην J&P Αβαξ και συγκεκριμένα κατά 217, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ανάληψη σημαντικών έργων από τον όμιλο, που μεταφράστηκαν και σε αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 19% κατά την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια, σημειώνεται πως στην εν λόγω εταιρεία το 2015 οι εργαζόμενοι είχαν παρουσιάσει ανάλογη μείωση σε σχέση με το 2014.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ με το συνολικό αριθμό να ενισχύεται κατά 105. Η εταιρεία αποτελεί έναν από τους καλύτερους εργοδότες με σταθερή άνοδο των απασχολούμενων τα τελευταία χρόνια.