Πρόσκληση σε «γεύμα» από τη Νίκας στη ΒΙΚΗ

Αλλαντικά: Εξαγορά και στοχευμένο business plan με επενδύσεις 8 εκατ. στην τριετία
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 11:17
UPD:11:17

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
 [email protected]

Με μια εξαγορά και με στοχευμένο αναπτυξιακό πλάνο ξεκινάει η «επόμενη μέρα» για την αλλαντοβιομηχανία ΠΓ Νίκας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται πλέον ο ισχυρός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου.

Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Θεοδωρόπουλος, κατά την πρώτη γενική συνέλευση των νέων μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας, «βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου)», χωρίς ωστόσο να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με την ολοκλήρωση της επικείμενης εξαγοράς. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και με τη Νίκας, σημαντική παράμετρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυρίως με τις τράπεζες είναι η αναγκαία αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΒΙΚΗ προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

Πάντως, ενδεχομένη εξαγορά της ΒΙΚΗ θα ενισχύσει τη θέση της Νίκας στον κλάδο λειτουργώντας επικουρικά σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, όσο και στο σκέλος της παραγωγής. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα της ηπειρωτικής αλλαντοβιομηχανίας ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ με θετικά EBITDA και μερίδιο αγοράς στο 6%. Εξάλλου, εκφρασμένη πρόθεση του κ. Θεοδωρόπουλου είναι «η Νίκας να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο consolidation του κλάδου». Σε κάθε περίπτωση, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να «τρέξει» και το νέο business plan της Νίκας, το οποίο πέρα από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης εσόδων προβλέπει και επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019, που αφορούν εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού, παραγωγικών εγκαταστάσεων, πληροφοριακών συστημάτων κ.τ.λ.

Αναφορικά με την πορεία της Νίκας το 2016, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 43,69 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 10% έναντι του 2015, γεγονός που αποδόθηκε από τη διοίκηση στην παύση της εμπορικής δραστηριότητας στη βουλγαρική αγορά από τον Ιούνιο 2015 και στην πτώση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά και της υπολειτουργίας της Μαρινόπουλος. Ωστόσο, καταγράφηκε βελτίωση του μικτού κέρδους στο 28,2%, έναντι 26% της χρήσης του 2015. Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, το 2016 η Νίκας, όπως αναφέρθηκε, εμφανίζεται να ελέγχει το 11,8% σε όγκο και το 13,3% σε αξία. Οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη καταγράψει βελτίωση τη φετινή χρονιά, με το μερίδιο σε όγκο να εμφανίζεται ενισχυμένο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους στο 17% και σε αξία στο 15,3%.

Νέο Δ.Σ. - Ομολογιακό

Στη χθεσινή γενική συνέλευση ορίστηκε το νέο δ.σ. της Νίκας με επικεφαλής τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Αλέξανδρος Βουσβούνης, ενώ τα καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου διατήρησε η Αγγελική Οικονόμου. Η θητεία του νέου δ.σ. είναι τριετούς διάρκειας. Επίσης, η συνέλευση ενέκρινε αλλαγές στους όρους των ομολογιακών δανείων όπως την τροποποίηση του από 15.06.2010 κοινού ομολογιακού δανείου αρχικού ποσού 35,8 εκατ. ευρώ το οποίο μετά τη διαγραφή κεφαλαίου περιορίστηκε στο ποσό των 11,2 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό είναι επταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3% για τα πρώτα τρία έτη.

Chipita- Wonderplant

Στο μεταξύ, τον δρόμο του Χρηματιστηρίου έχει πάρει η Chipita, καθώς στην παρούσα φάση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «διενεργείται σχετική μελέτη» ώστε να αποφασισθεί εάν η ένταξη θα αφορά το εγχώριο ή σε διεθνές ταμπλό. Όσον αφορά, τέλος, το project υδροπονικής στη Δράμα, που συμμετέχει ο ίδιος μέσω της Wonderplant, «επεκτείνεται» κατά 50 στρέμματα, με τις επιπλέον νέες φυτεύσεις να προγραμματίζονται το ερχόμενο φθινόπωρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα