Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επί σειρά ετών παρουσιάζει θετική πορεία, ιδίως μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της λειτουργίας του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ το 2001, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, στο 5ο Διεθνές Τραπεζικό Συνέδριο (Economist) με θέμα: “Greece & Southeastern Europe: Economic Reform & Banking Prospects”.
Οι εξελίξεις αυτές, πρόσθεσε ο κ. Γκαργκάνας οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων και στη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου, ενώ συνέβαλαν στην εδραίωση ενός πιο σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Θετική επίδραση στην τραπεζική δραστηριότητα, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, ιδίως στη πιστωτική επέκταση, άσκησαν επίσης η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και η αυξημένη ρευστότητα των τραπεζών λόγω της σημαντικής μείωσης των υποχρεωτικών καταθέσεων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο αγοράς παραμένει σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, ενώ η αποδοτικότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παρέχουν ικανοποιητικό περιθώριο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό βέβαια, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, «δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, ιδίως κίνδυνοι συνδεδεμένοι με τη μεγάλη πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες - κυρίως την αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, η οποία θα γίνει με την εφαρμογή των κανόνων του νέου εποπτικού πλαισίου ("Βασιλεία ΙΙ"). Θα πρέπει επίσης – με τη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων εποπτικών αρχών των γειτονικών χωρών και το συντονισμό της εποπτικής τους δραστηριότητας - να ενισχυθεί η εποπτεία των τραπεζών στις επιμέρους χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες».
Οι ελληνικές τράπεζες στη Ν.Α. Ευρώπη
Η δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης παρουσιάζει αύξηση από το 1993 αλλά αποκτά σημαντικές διαστάσεις από το 2002 και εξής, όταν πλέον διαμορφώθηκαν κατάλληλες συνθήκες τόσο στις χώρες αυτές όσο και στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας. Η είσοδος ξένων τραπεζών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχει συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην αύξηση της τραπεζικής δραστηριότητας αλλά και στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα στις χώρες αυτές, με προφανή οφέλη για τις οικονομίες τους, πρόσθεσε.
«Οι ξένες τράπεζες στις χώρες αυτές έχουν συμβάλει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή νέων προϊόντων και στην υιοθέτηση βελτιωμένων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου, ενώ η στενή πιστωτική σχέση των θυγατρικών τραπεζών ή των υποκαταστημάτων με τη μητρική τράπεζα μειώνει την πιθανότητα κινήσεων κεφαλαίου που θα είχαν αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τα τραπεζικά συστήματα και τις οικονομίες των χωρών αυτών».
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Με βάση στατιστικά στοιχεία για το 2005, μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφεται στην ΠΓΔΜ (26% ως προς το ενεργητικό), τη Βουλγαρία (20%) και την Αλβανία (17%) και μικρότερο μερίδιο στη Ρουμανία (12%) και τη Σερβία (11%).