ΕΒΖ: Σανίδα σωτηρίας από τη Σερβία

3 προσφορές: Ισχυρό ενδιαφέρον για τις θυγατρικές, οι οποίες αποτελούν και τα περιουσιακά στοιχεία - φιλέτα της εταιρείας
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 11:38
UPD:11:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Η πώληση των σερβικών θυγατρικών, αποτελεί κεντρικό μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις θυγατρικές εταιρείες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία, που με μία παραγωγική μονάδα έκαστη αποτελούν και τα περιουσιακά στοιχεία - φιλέτα της εταιρείας, προέκυψε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού πώλησής τους

Συγκεκριμένα, δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά-πακέτο της Fabrica Secera Sajkaska Zabali και της Fabrica Secera AD Crevnka κατέθεσαν η κοινοπραξία της γαλλικής Cristal Union με την κροατική Viro Tvornica, η αυστριακή Agrana και η σερβική MK Group.

Πηγές της διοίκησης της ΕΒΖ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν μεγάλες εταιρείες του κλάδου της ζάχαρης για τις δύο θυγατρικές εταιρείες. Ουσιαστικά, όλοι οι μνηστήρες είναι άμεσα ή έμμεσα παλιοί γνώριμοι της ΕΒΖ, καθώς τόσο η μεγάλη συνεταιριστική Cristal Union, που είναι επί χρόνια συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανίας, όσο και η MK Group του Μίοντραγκ Κόστιτς, που είναι ανταγωνίστριά της στη Σερβία, συμμετείχαν σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που τελικά απέβησαν άκαρπες. Παράλληλα και η αυστριακή Agrana συνδέεται μετοχικά με τη γερμανική Südzucker, τον μεγαλύτερο παραγωγέα ζάχαρης στην Ευρώπη, που επίσης συμμετείχε σε παλαιότερο διαγωνισμό για την πώληση της μητρικής ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» και οι τρεις προσφορές είναι σίγουρα μεγαλύτερες της τιμής εκκίνησης, που έχει οριστεί στα 25 εκατ. ευρώ, και κυμαίνονται κατά πάσα πιθανότατα άνω των 30 εκατ. ευρώ. Η επιτροπή που παρέλαβε και άνοιξε τους φακέλους θα τους προωθήσει για αξιολόγηση τόσο σε ό,τι αφορά τα νομιμοποιητικά όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τιμήματα και στη συνέχεια, σε συνεννόηση και με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, να ανακηρύξει τον πλειοδότη της διαδικασίας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες προσφορές από τους δύο πρώτους πλειοδότες.

Η πώληση των σερβικών θυγατρικών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου, αποτελεί κεντρικό μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που κατέθεσε η Πειραιώς πέρυσι το καλοκαίρι για τη μείωση της έκθεσης της πρώτης στη δεύτερη, καθώς, ως γνωστόν, η τράπεζα ανέλαβε δάνεια ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ της Ζάχαρης όταν απορρόφησε το λεγόμενο «καλό» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και οι εν εξελίξει πωλήσεις των μη παραγωγικών ακινήτων της εταιρείας.

Η επιτυχής εξέλιξη του διαγωνισμού για τις θυγατρικές της ΕΒΖ είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η χρηματοδότηση της εταιρείας από την τράπεζα, προκειμένου να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Άλλωστε, παρότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης διοίκησης η ΕΒΖ κλείνει τη χρήση 2016-2017 με μειωμένες ζημίες, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα συμπληρώσει 12 ολόκληρα χρόνια με συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις!
Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ έκλεισε τη χρήση 2015-2016 με αρνητική καθαρή θέση ύψους 92,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 81,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ληξιπρόθεσμα δάνεια 152 εκατ. ευρώ (που αναμένεται να φθάσουν τα 163 εκατ. ευρώ στη χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε), μείωση πωλήσεων στα 115,7 εκατ. ευρώ από 175,4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και ζημίες 42 εκατ. ευρώ, αλλά και συσσωρευμένες ζημίες που ανήλθαν σε 263,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και 226 εκατ. ευρώ στον όμιλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα