Θετικό ισοζύγιο με αστερίσκους στις εγγραφές-διαγραφές των επιμελητηρίων

Περισσότερες οι ιδρύσεις από τα λουκέτα - Παραμένουν αρνητικοί οι δείκτες για Α.Ε., ΕΠΕ, ατομικές, ομόρρυθμες
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 11:44
SOOC/Alexandros Michailidis

Κατά το α'εξάμηνο του 2017 στο μητρώο του ΕΕΘ ενεγράφησαν 1.261 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.335, έναντι 1.256 εγγραφών και 1.506 διαγραφών το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Από την έντυπη έκδοση 

Βελτίωση του ισοζυγίου εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016, εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα θετικό «σήμα» για την οικονομία, εάν τη γενική τάση ακολουθούσαν οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) που αποτελούν τη ναυαρχίδα του επιχειρείν.

Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς οι πιέσεις παραμένουν, παρά τα σημάδια ότι βαίνουν σε εκτόνωση, ενώ ανάλογες πιέσεις ασκούνται και στις ΕΠΕ, τις ομόρρυθμες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το συνολικό ισοζύγιο έχει ευνοηθεί εν πολλοίς από την αλματώδη ανάπτυξη των ΙΚΕ, όπου στο εξεταζόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους είχαμε περισσότερες από 1.200 εγγραφές, επιπλέον των εγγραφών που καταγράφηκαν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικότερα, με το κλείσιμο του Ιουνίου, όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, ιδρύθηκαν 16.255 επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 14.147. Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (Ιανουάριος - Ιούνιος) είχαν εγγραφεί 14.902 επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 18.500 επιχειρήσεις.

Προσπερνώντας τη θετική εξέλιξη των αριθμητικών δεδομένων, υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις για τη βελτίωση των ποιοτικών στοιχείων, καθώς στις συστάσεις των ανωνύμων εταιρειών, έναντι των διαγραφών του ίδιου εταιρικού τύπου, φαίνεται να σημειώνεται σχετική ισορροπία.

Οι ανώνυμες εταιρείες

Σημαντικό εύρημα για το εξεταζόμενο διάστημα αποτελεί η συρρίκνωση της διαφοράς ως προς τις εγγραφές και διαγραφές ανωνύμων εταιρειών. Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το φετινό εξάμηνο συστάθηκαν 307 Α.Ε. και διέκοψαν τη λειτουργία τους 457. Προφανώς και το ισοζύγιο είναι αρνητικό, ωστόσο, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα αντίστοιχα περσινά στατιστικά, φαίνεται μια σαφής βελτίωση, καθώς οι εγγραφές είχαν διαμορφωθεί σε μόλις 244, με τα λουκέτα να εκτοξεύονται στις 571 επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις

Στο εξεταζόμενο διάστημα, πάντως, οι ατομικές εταιρείες κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Αν και το ισοζύγιο στον συγκεκριμένο τύπο επιχειρήσεων παραμένει αρνητικό, αφού έχουν εγγραφεί 9.717 και έχουν διαγραφεί 10.077 επιχειρήσεις, οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαγραφών είναι σαφώς καλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν διαγραφεί 12.347 ατομικές εταιρείες.

Όσον αφορά τις εγγραφές, αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 9.870, δηλαδή κατά λίγο περισσότερες σε σχέση με φέτος.

Οι ΙΚΕ

Ολοένα και πιο αισθητή παρουσία κάνει με το πέρασμα του χρόνου ο εταιρικός τύπος των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) οι οποίες μπορούν να συσταθούν και με κεφάλαιο ενός ευρώ. Η συγκεκριμένη μορφή φαίνεται να αντικαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον εταιρικό τύπο των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και τις ατομικές. «Απώλειες» από τις ΙΚΕ καταγράφουν τόσο οι ομόρρυθμες όσο και οι ετερόρρυθμες εταιρείες.

Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ διαπιστώνεται ότι το εξεταζόμενο διάστημα του 2017 συστάθηκαν 3.615 ΙΚΕ και διέκοψαν τη λειτουργία τους 350. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν συσταθεί 2.399 και είχαν διαγραφεί 328. Προκύπτει συνεπώς μια μεγάλη αύξηση των εγγραφών ΙΚΕ και μια σταθερότητα ως προς τις διαγραφές.

Οι ΕΠΕ

Σχεδόν στα… αζήτητα βρίσκεται ο εταιρικός τύπος των ΕΠΕ, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2017 συστάθηκαν μόλις 153 έναντι 705 που έκλεισαν. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 είχαν συσταθεί 192 και είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους 1.214. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός ΙΚΕ αφορά τη μετατροπή ΕΠΕ, Ο.Ε. ή Ε.Ε. που επιλέγουν τον πιο εύχρηστο αυτό εταιρικό τύπο.

Ετερόρρυθμες - ομόρρυθμες

Θετικό πρόσημο έχουν για το τρέχον έτος οι ετερόρρυθμες εταιρείες, με τις συστάσεις να καταμετρώνται στις 895 και τις διακοπές στις 711. Πέρυσι είχαν συσταθεί 662 και είχαν διαγραφεί 996.

Αρνητικό, ωστόσο, είναι το ισοζύγιο για τις ομόρρυθμες εταιρείες. Το φετινό εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου ιδρύθηκαν 1.458 Ο.Ε., ενώ έκλεισαν 1.799. Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχαν ανακοινώσει την έναρξη των δραστηριοτήτων τους 1.418 Ο.Ε. και τη διακοπή τους 2.918.

Θεσσαλονίκη: Aρνητικό πρόσημο παρά την εικόνα αποκλιμάκωσης

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Αρνητικό, αν και σε φάση αποκλιμάκωσης, είναι για ένα ακόμη εξάμηνο το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών κάθε είδους και μορφής επιχείρησης στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενεγράφησαν 1.261 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.335, δηλαδή το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό κατά 74 επιχειρήσεις, έναντι αρνητικού ισοζυγίου 250 επιχειρήσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (1.256 εγγραφές- 1.506 διαγραφές) και 773 στο πρώτο εξάμηνο του 2015 (1.301 εγγραφές - 2.074).

Παρά την αποκλιμάκωση, πάντως, το ισοζύγιο στο ΕΕΘ, το μεγαλύτερο σε αριθμό μελών επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης είναι συνεχόμενα αρνητικό από τον Μάρτιο του 2009, στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για το πόσο πιο χαμηλά μπορεί να βρεθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι περισσότερες διαγραφές αφορούν ατομικές επιχειρήσεις (1.113 έναντι 815 εγγραφών) και ακολουθούν οι ΙΚΕ (205 εγγραφές έναντι 13 διαγραφών) και οι ομόρρυθμες (132/137). Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 είχαν καταγραφεί 1.260 εγγραφές και 1.553 διαγραφές.

«Τα στοιχεία αυτά αποτελούν παραδοσιακά βαρόμετρο για την επιχειρηματικότητα», δήλωσε σχολιάζοντας το κλείσιμο του εξαμήνου στο ΓΕΜΗ ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης και τόνισε: «Δυστυχώς το βαρόμετρο αυτό είναι αρνητικό από τον Μάρτιο του 2009, αφού από τότε άρχισε η πτωτική πορεία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι τίποτε δεν γίνεται καλά. Ελπίζω και εύχομαι τα νούμερα αυτά να αφυπνίσουν τους υπευθύνους και να τους ωθήσουν να στηρίξουν επιτέλους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που θα φέρει ένα διαφορετικό κλίμα στην αγορά και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα. Όσο οι αποφάσεις περιορίζονται στα κάθε είδους χαράτσια, την υπερφορολόγηση και στο κυνηγητό του μικρομεσαίου επιχειρηματία τόσο θα βλέπουμε αυτά τα αρνητικά νούμερα να συνεχίζονται».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα