Αυστραλία: Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε τρία χρόνια

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 07:56

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε τρία χρόνια αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, καθώς οι δαπάνες των εταιρειών μειώθηκαν και η χειρότερη ξηρασία σε έναν αιώνα που πλήττει τη χώρα, μείωσε την αγροτική παραγωγή.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 22 οικονομικοί που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,4%.

Η οικονομική συρρίκνωση, κατά ένα μέρος αποτέλεσμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού τρεις φορές από τον Μάϊο, ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητο σήμερα το κόστος δανεισμού. Η ανάπτυξη των εξαγωγών, αποτέλεσμα της ζήτησης τα Κίνας για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, ενδέχεται να παρατείνει την επί 15 έτη οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας, ενώ μειώνεται η παραγωγή σταριού από την ξηρασία, στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του εν λόγω δημητριακού στον κόσμο.

Το ΑΕΠ, το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που παρήχθησαν στην Αυστραλία αυξήθηκε 2,2%, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ετήσια αύξηση θα ήταν 2%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του πρώτου τριμήνου.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο είχε ρυθμό 3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ιαπωνία και Βρετανία αναπτύχθηκαν με ρυθμό 2,7%.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 78,72 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:27 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 78,69 σεντς, πριν από την ανακοίνωση για το ΑΕΠ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης, στο 5,53%. Μία μονάδα βάσης, ισούται με 0,01%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,9% το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που υπερέβη τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για πληθωρισμό από 2% έως 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα