Bridgestone: Στα ύψη οι μετοχές της μετά το σχέδιο εξαγοράς εταιρείας

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 08:47

ΑΝΟΔΟ έως 4,3% σημείωσαν οι μετοχές της Bridgestone Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ελαστικών αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά τη συμφωνία της για εξαγορά της Bandag Inc. που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια αναγομωμένων ελαστικών φορτηγών αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της Bridgestone που εδρεύει στο Τόκυο, σημείωσαν άνοδο έως 105 γιέν, φθάνοντας στα 2.570 γιέν η μία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς ύψους 1,05 δισ. δολ. της Bandag, που εδρεύει στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το σκέλος της Bridgestone στις ΗΠΑ, θα δανειστεί το σύνολο των κεφαλαίων για την εξαγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Σόσι Αρακάουα, μιλώντας στο Τόκυο.

Η Bridgestone θα αποκτήσει ένα δίκτυο πλέον των 900 πωλητών σε περίπου 100 χώρες του κόσμου, κάτι που θα την βοηθήσει να ανταγωνιστεί την γαλλική Michelin & Cie και την Goodyear Tire & Rubber Co. στις πωλήσεις αναγομωμένων ελαστικών.

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει εξαγορές τουλάχιστον 31,7 δισ. δολ. στο εξωτερικό το 2006, διπλάσιες από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, καθώς επεκτείνονται σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τον περασμένο μήνα η Bridgestone ανακοίνωσε ότι θα επιτύχει τον στόχο του περιθωρίου κέρδους του 5% έως το 2010, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προγραμμάτιζε, επειδή θα αυξήσει τις δαπάνες για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από την αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές.

Η Bandag, που ιδρύθηκε το 1957, πουλά αναγομωμένα ελαστικά και υλικά και διαθέτει δραστηριότητες λιανικής και παροχής υπηρεσιών. Η Bridgestone θα καταβάλει 50,75 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά για όλα τα είδη των μετοχών της Bandag, 13% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των κοινών της μετοχών στις 4 Δεκεμβρίου.

Εξαγοράζοντας την Bandag, η Bridgestone ίσως καταφέρει να ανταγωνιστεί την Goodyear, τη μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών των ΗΠΑ, που προσφέρει αναγομωμένα ελαστικά για φορτηγά αυτοκίνητα και υπηρεσίες μέσω των δικών της καταστημάτων και των αντιπροσωπειών.

Πέρυσι η Bridgestone κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης ελαστικών στον κόσμο για πρώτη φορά από το 2000, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Tire Business του Οχάϊο των ΗΠΑ. Είχε μερίδιο 18,2% στην παγκόσμια αγορά ελαστικών, περισσότερο από την Michelin, με μερίδιο 17,7%.

Η Βandag έχει μερίδιο 45% της αγοράς αναγομωμένων ελαστικών, σύμφωνα με την εμπορική έκδοση Modern Tire Dealer. Η Goodyear βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 26,5% και ακολουθεί η Michelin με μερίδιο περίπου 12%.

Σύμβουλος στην εμπορική συναλλαγή της Bridgestone ήταν η JPMorgan Chase & Co. με έδρα τη Ν. Υόρκη και σύμβουλος της Bandag, η William Blair & Co. LLC, με έδρα το Σικάγο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα