Χαμηλός τζίρος και οριακές μεταβολές στο Χ.Α.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 10:58
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με χαμηλό τζίρο και οριακές διακυμάνσεις εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν ως στόχο την υπεράσπιση του τεχνικού ορίου των 820 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.50), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 819,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντίθετα, να εμφανίζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,01% στις 2.145,26 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,99 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,56% στις 776,39 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,31%, η Eurobank κατά 0,52%, η Alpha Bank κατά 0,93% και η Attica Bank κατά 1,77%. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς διατηρείται σταθερή σε 0,207 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Μυτιληναίου, Viohalco και ΟΛΠ διολισθαίνουν κοντά στο -1,50%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 0,93%, της Fourlis κατά 0,34% και της Folli-Follie κατά 0,29%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, προσεγγίζοντας εκ νέου το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 5,436% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,990%.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2017, σενάριο το οποίο τροφοδοτείται και από τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Χθες, από το βήμα συνεδρίου του Economist, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησαν «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής της χώρας στις αγορές, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθηση για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, εμείς θα είμαστε ένας εκ των αγοραστών» δηλώνει ο Μαρκ Ντόουντινγκ, στέλεχος της BlueBay Asset Management, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι οι δανειστές εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα» σπεύδει να προσθέσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2017.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται από χθες, το σχέδιο συμφωνίας με το ΔΝΤ, υπό τη μορφή της «επιστολής προθέσεων», το οποίο θα υπογραφεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να σταλεί στην Ουάσιγκτον και να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Στο μεταξύ, την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin καλείται να εγκρίνει σήμερα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτρέπει στην τράπεζα να ολοκληρώσει πάνω από το 85% των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 110 μονάδες βάσης και να αποκομίσει ένα τίμημα ύψους 718,3 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ποσοστό 25% στην εταιρεία.

To νέο σχήμα Εθνικής Ασφαλιστικής - Exin αναμένεται να παράγει ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως και, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Exin, έχοντας ως βάση τη μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική εταιρεία, θα αναπτύξει δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ολλανδικού ομίλου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα