ΕΤΕ: Τα κέρδη από το deal με την Exin

Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής: Υπεραξία από την αποτίμηση - Ενίσχυση δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας - Μελλοντικά έσοδα προμηθειών
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 10:37

To νέο σχήμα Εθνικής Ασφαλιστικής - Exin αναμένεται να παράγει ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως και, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Exin, έχοντας ως βάση τη μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική εταιρεία, θα αναπτύξει δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ολλανδικού ομίλου.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin καλείται να εγκρίνει σήμερα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτρέπει στην τράπεζα να ολοκληρώσει πάνω από το 85% των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 110 μονάδες βάσης και να αποκομίσει ένα τίμημα ύψους 718,3 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ποσοστό 25% στην εταιρεία.

To νέο σχήμα Εθνικής Ασφαλιστικής - Exin αναμένεται να παράγει ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως και, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Exin, έχοντας ως βάση τη μεγαλύτερη εγχώρια ασφαλιστική εταιρεία, θα αναπτύξει δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ολλανδικού ομίλου.

Η Εθνική Tράπεζα μετρά μια σειρά από οφέλη από την πώληση της ασφαλιστικής: Bρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πλήρη υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης -εκτιμάται ότι το 100% των δράσεων θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους-, αποκομίζει ικανοποιητικό τίμημα -το 100% της εταιρείας αποτιμήθηκε στα 958 εκατ. ευρώ ενώ είναι εγγεγραμμένη στα βιβλία της τράπεζας στα 750 εκατ. ευρώ-, ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1, ενώ με το 25% που διατηρεί προσδοκά μελλοντικά έσοδα από προμήθειες ειδικά εφόσον, όπως αναμένεται, η Εθνική Ασφαλιστική θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της.

Η συναλλαγή καλύπτει και άλλο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αφού ο όμιλος μειώνει έτσι το προσωπικό του κατά 850 εργαζομένους και επιτυγχάνει και τον στόχο να υποχωρήσει ο αριθμός τους κάτω από τα 9.950 άτομα.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η Exin, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια»

Στη δική της ανακοίνωση, η Exin, τονίζει ότι η συμφωνία και η συνεργασία αναδεικνύουν τη δέσμευση της Exin για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια της εξαγοράς μεριδίου ύψους 50% στην AIG Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2016. 

«Ο συνδυασμός των διαχρονικών αξιών της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τεχνογνωσία μας θα συμβάλουν στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Matt Fairfield, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Exin, ενώ ο επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Exin John Koudounis κάνει λόγο για στρατηγική ανάπτυξης που αφορά όλη τη νότια Ευρώπη. 

Και ο έτερος συνιδρυτής της Εxin, γνωστός μεγαλοεπενδυτής John Calamos, επισημαίνει ότι αναζητά ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό και η Εθνική Ασφαλιστική ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα