ΥΠΟΙΟ: Απάντηση στον Δ. Παπαδημούλη για ΟΤΕ

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 14:53

Με αφορμή δήλωση του ευρωβουλευτή του «ΣΥΝ» κ. Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/06/1275508.htm , από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε συμφωνία, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, θα είναι εναρμονισμένη με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών. Εξάλλου, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Τ. ΜακΚρίβι στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ πριν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μορφή που θα έχει αυτή».

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

«Παρότι δημοσιεύθηκε στον τύπο η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πωλήσει περαιτέρω μερίδιο του OTE και ενδεχομένως να λάβει μέτρα για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων. Κατά συνέπεια, σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν δύναται να εκφράσει οποιαδήποτε άποψή της επί της συγκεκριμένης ενέργειας.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ και, συγκεκριμένα, να διατηρήσει την εσωτερική αγορά ελεύθερη από ειδικά δικαιώματα, ασυμβίβαστα με τη Συνθήκη, τα οποία ενδεχομένως να υιοθετήσουν κυβερνήσεις για να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας κατά συνέπεια φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβιβάζονται με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το συμβιβάσιμο των μέτρων δεν εξαρτάται από τη διάρκειά τους και το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι «Το στοιχείο της περιορισμένης διάρκειας παραβάσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη ουδεμία επιρροή ασκεί επί του χαρακτηρισμού της πράξεως ως παραβάσεως.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα