Japan Tobacco: Ανοδος 6,3% των μετοχών

Μετά το δημοσίευμα για την εξαγορά της Gallaher
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 08:21

ΑΝΟΔΟ έως 6,3% σημείωσαν οι μετοχές της Japan Tobacco Inc., της τρίτης μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, μετά το δημοσίευμα ότι πλησίασε τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, Gallaher Group Plc για να την εξαγοράσει.

Την Japan Tobacco ήρθε σε επαφή με την Gallaher, την παραγωγό των τσιγάρων Benson & Hedges και Silk Cut, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Web site της εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Χθες, η καπνοβιομηχανία που εδρεύει στο Λονδίνο, είπε, ότι έλαβε προσφορά εξαγοράς. Η Japan Tobacco, αρνήθηκε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο.

Το πρώην ιαπωνικό κρατικό μονοπώλιο, χρειάζεται την ανάπτυξη στο εξωτερικό καθώς η ζήτηση μειώνεται στην ιαπωνική αγορά, όπου οι πωλήσεις ήταν στάσιμες τα πέντε τελευταία χρόνια. Η Japan Tobacco ανέφερε το όνομα της Gallaher ως δυνητικό στόχο εξαγοράς πέρυσι, μετά την απόρριψη της Τουρκίας στην προσφορά 1,15 δισ. δολ. για την εξαγορά της κρατικής καπνοβιομηχανίας Tekel.

H Japan Tobacco, στης οποίας τα σήματα περιλαμβάνονται τα τσιγάρα Seven Star και που κατέβαλε 8 δισ. δολ. το 1999 για τα διεθνή δικαιώματα των Camel, των Winston και άλλων σημάτων της RJR Nabisco, είπε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της στη Ρωσία, πλέον του 40%. Η Gallaher, η πέμπτη σε μέγεθος εισηγμένη στο Χρηματιστήριο καπνοβιομηχανία, αγόρασε το 2000 την ρωσική Liggett-Ducat Ltd.

Οι καθαρές πωλήσεις της Japan Tobacco σημείωσαν κατά μέσον όρο αύξηση 0,6% την τελευταία πενταετία έναντι 20% της Gallaher και κατά μέσον 5,8% των 62 καπνοβιομηχανιών διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι πωλήσεις της εταιρείας στην ιαπωνική αγορά μειώθηκαν στα 3,4 τρισ. γιέν (29,5 δισ. δολ.) τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 4,2 τρισ. γιέν πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της, άλλαξαν χέρια 5,2% υψηλότερα, στα 531.000 γιέν στις 2:25 μ.μ. στο Τόκυο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 46,2 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα