Kαναδάς: Αύξηση των εξαγωγών σταριού

Καθώς η ξηρασία πλήττει την Αυστραλία
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 09:04

ΑΥΞΗΣΗ 19% θα σημειώσουν φέτος οι εξαγωγές, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εσοδείας και των προοπτικών που εμφανίζει η αγορά εξ αιτίας της ξηρασίας στην Αυστραλία, εκτιμά το Canadian Wheat Board, ο μεγαλύτερος πωλητής σταριού και κριθαριού στον κόσμο.

Το συνολικό πρόγραμμα εξαγωγής σταριού, αλευροποιήσιμου και κριθαριού, ενδέχεται να αγγίξουν τα 19 εκατ. τόνους τη χρονιά που λήγει στις 13 Ιουλίου του 2007, υψηλότερα από τους 16 εκατ. τόνους, πέρυσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σίτου του Καναδά.

Oι τιμές του σίτου σημείωσαν πέρυσι άνοδο 66% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, ωθώντας υψηλότερα το κόστος των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Kellogg Co. και της RHM Plc., της βρετανικής εταιρείας που παράγει το ψωμί με το σήμα Hovis, καθώς ο ξηρός καιρός μείωσε την παραγωγή στην Αυστραλία και αλλού. Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής σταριού, του πιο σημαντικού δημητριακού μετά το ρύζι, χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

«Σίγουρα η αύξηση των εξαγωγών θα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης παραγωγής, αλλά υπάρχουν προοπτικές για αυτήν», ανέφερε ο Ward Weisensel σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τόκυο.

Η μείωση της παραγωγής της Αυστραλίας δημιούργησε μεγαλύτερες προοπτικές για το Συμβούλιο Σίτου του Καναδά, στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και της Αφρικής, όπου η AWB Ltd. της Αυστραλίας θεωρείται παραδοσιακή, επεσήμανε ο Weisensel.

Παρόλο που οι τιμές του σταριού αναρριχήθηκαν στα ύψη φέτος, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ. ανά μπούσελ στις 17 Οκτωβρίου, η AWB έχει λιγότερες ποσότητες προς πώληση καθώς η ξηρασία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Αυστραλίας κατά 61% φέτος, στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών των 9,7 εκατ. τόνων, σύμφωνα με το Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics.

Η Αυστραλία η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξήγαγε 15,2 εκατ. τόνους μετά την τελευταία εσοδεία της.

Ο Weisensel αρνήθηκε να αναφερθεί στην πιθανή επίδραση των εξαγωγών της Αυστραλίας μετά την απόφαση του πρωθυπουργού John Howard αυτήν την εβδομάδα να απογυμνώσει την AWB από το μονοπώλιο στον κλάδο επί 67 έτη. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνες για τις ποινικές ευθύνες 11 πρώην στελεχών της AWB για δωροδοκία του Σαντάμ Χουσεΐν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα