Elpida, Powerchip: 14 δισ. δολ. για την κατασκευή εργοστασίου στην Ταϊβάν

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 09:55

ΠΟΣΟΝ 1,6 τρισ. γιέν (14 δισ. δολ.) θα δαπανήσει η μοναδική εταιρεία τσιπ μνήμης της Ιαπωνίας, Elpida Memory Inc., για την κατασκευή εργοστασίου στην Ταϊβάν, για να ξεπεράσει την Samsung Electronics Co., ως η μεγαλύτερη παραγωγός του κλάδου.

Η Elpida θα κατασκευάσει το εργοστάσιο, το δεύτερο, με την Powerchip Semiconductor Inc., σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι εταιρείες θα επενδύσουν αρχικά ποσόν 160 δισ. γιέν (1,2 δισ. δολ.) στη μονάδα, η οποία θα διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγή. Η Powerchip, που εδρεύει στην Ταϊβάν, κατασκευάζει το 30% των τσιπ DRAM για την Elpida.

Η επένδυση, σχεδόν το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεων του κλάδου, αποτελεί μέρος του σχεδίου του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Elpida, Γιούκιο Σακαμότο, να τριπλασιάσει το μερίδιο 10% που κατέχει σήμερα και να πλησιάσει περισσότερο τους καταναλωτές της Ταϊβάν. Τα κέρδη στον κλάδο των 32 δισ. δολ. φαίνεται ότι θα αυξηθούν από τη χρήση του νέου λογισμικού της Microsoft Corp., Windows Vista.

Οι μετοχές της Elpida σημείωσαν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 5.650 γιέν η μία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, στρογγυλεύοντας τη φετινή τους άνοδο στο 61%. Οι μετοχές της Powerchip σημείωσαν απώλειες 1,6%, φθάνοντας στα 21,55 δολ. Ταϊβάν η μία στην Ταϊπέϊ, περιορίζοντας τη φετινή τους άνοδο στο 4,7%.

Η Elpida διαθέτει ένα εργοστάσιο στα δυτικά της Ιαπωνίας, στη Χιροσίμα, που παράγει 55.000 τσιπ μηνιαίως. Σχεδιάζει να επενδύσει 306 δισ. γιέν έως τον Μάρτιο του 2009, με στόχο την σχεδόν διπλάσια παραγωγή εκεί, στα 100.000 τσιπ μηνιαίως.

Η Elpida δημιουργήθηκε το 1999 ως venture μεταξύ της Hitachi Ltd. και της NEC Corp., καθώς οι ιαπωνικές εταιρείες τσιπ είδαν την κάποτε κυρίαρχη θέση τους να υστερεί. Η Toshiba Corp. και η Fujitsu Ltd., σταμάτησαν να κατασκευάζουν τσιπ DRAM το 2001, καθώς η Samsung της Ν. Κορέας και οι εταιρείες της Ταϊβάν, τους απέσπασαν μερίδιο πουλώντας φθηνά, εξ αιτίας της υπερπαραγωγής τους.

Η Elpida κατατάσσεται Πέμπτη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής τσιπ DRAM στον κόσμο με μερίδιο αγοράς 10%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ISuppli Corp. H Samsung, η μεγαλύτερη του κλάδου στον κόσμο είχε μερίδιο 28% και την ακολούθησε η Qimonda, το σκέλος της Infineon Technologies AG με 16%. Στην κατάταξη ακολουθούν η Hynix Semiconductor Inc. και η Micron Technology Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα